Rat u Ukrajini, dan 154: EU produžila sankcije Rusiji do 31. januara, Kijev udario na strateški most, hoće li isploviti brod sa ukrajinskim žitom?

0
EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele su najveću termoelektranu u Ukrajini u Svetlodarsku. Velika Britanija tvrdi da ukrajinski brod i projektili “harpun” nisu bili u Odesi pre ruskog napada. Moskva upozorava Кijev da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane “Zaporožje”. Najavljuje povlačenje sa Međunarodne svemirske stanice.

Savet EU odlučio je da do 31. januara 2023. produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

Кremlj očekuje od generalnog sekretara UN Antonio Guteresa da obezbedi ukidanje svih zapadnih sankcija na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, dok je u Istanbulu počeo da radi Zajednički koordinacioni centar za žitarice iz Ukrajine.

Očekuje se da danas, na osnovu dogovora iz Istanbula, isplovi prvi brod sa ukrajinskim žitom, iz Černomorska.

Turska i UN traže od Кijeva i Moskve da se pridržavaju obaveza.

Ukrajina: Kijev udario na strateški most na jugu koji je okupirala Rusija 

Ukrajinske snage udarile su na strateški važan most koji je Moskvi neophodan za snabdevanje svojih snaga, dok je Rusija bombardovala nekoliko oblasti u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je gađala most Antonivski preko Dnjepra kasno sinoć, rekao je zamenik šefa administracije koju je postavila Koskva za oblast Herson, Kiril Stremousov.

On je rekao da most nije srušen, ali da je oštećen što sprečava vozila da prelaze preko njega.

Most dužine 1,4 kilometra pretrpeo je ozbiljnu štetu ukrajinskim granatiranjem prošle nedelje zbog čega je bio zatvoren za kamione, ali je ostao otvoren za putnička vozila.

Ukrajinske snage su za gađanje mosta koristile višecevne raketne bacače HIMARS koje su joj isporučile SAD, rekao je Stremousov.

Most je glavni prelaz preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Jedina druga opcija je brana hidroelektrane u Kahovki, koja je takođe prošle nedelje bila pod udarom ukrajinske vatre, ali je ostala otvorena za saobraćaj.

Ukrajinski napadi na most u Hersonu dešavaju se u trenutku kada je većina ruskih snaga zaglavljena u borbama u Donbasu gde polako napreduju suočene sa žestokim ukrajinskim otporom.

Zelenski: Moskva cenama gasa “teroriše” Evropu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva cenama gasa “teroriše” Evropu, te je još jednom pozvao Evropsku uniju da pristane na strože sankcije Rusiji.

“Кoristeći ‘Gasprom’, Moskva čini sve da predstojeća zima bude što teža evropskim zemljama. Na teror se mora odgovoriti: uvesti sankcije”, rekao je Zelenski.

Savet EU juče je odlučio da do 31. januara 2023. produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.