Rat u Ukrajini, 93. dan: Raketni napadi u Dnjepropetrovskoj oblasti; Kijev tvrdi da Rusija ima prednost u borbama na istoku zemlje; Zelenski kaže da su ruske trupe počinile genocid u Donbasu

0
EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Devedeset treći dan rata u Ukrajini. Izvedeni raketni napadi na Dnjepropetrovsku oblast. Zaporoška vojna uprava saopštila je da Rusija s Krima prebacuje svoje snage ka Melitopolju. Bela kuća ističe da se ne razgovara o ublažavanju sankcija Rusiji kako bi se regulisao izvoz žitarica.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Putin će sledeće nedelje posetiti dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, Tadžikistan i Turkmenistan, što je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je počeo rat na Ukrajini. 

Pripadnici proruskih snaga u Luganskoj oblasti tvrde da su evakuisali još oko 250 civila iz kompleksa hemijske fabrike “Azot” u Severodonjecku.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba poginula, a petoro povređeno kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koristilo visokoprecizno oružje kako bi pogodilo centre za obuku ukrajinske vojske u Černigovu, Žitomoru i Lavovu.

Naftne platforme ruske kompanije “Černomornjeftgaz” u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i ukrajinskoj krizi, pratite na sajtu Nedeljnika.

20.11 – Italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, razgovarali su o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine kako bi se rešio problem krize hrane koja preti najsiromašnijim zemljama sveta, saoštila je kancelarija italijanskog premijera.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprečila je isporuke žitarica, kojih su obe zemlje glavni izvoznici.

Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka, a Ukrajina rusku poziciju kao ucenu.

U telefonskom razgovoru, Dragi je uverio Ukrajinu u podršku italijanske vlade i ostalih zemalja Evropske unije.

19.09 – Mađarska vlada smatra da je napad Rusije na neku od država članica NATO “malo verovatan” i ne vidi nikakvu pretnju iz Moskve, izjavio je Gergeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera.

17.22 – Mišljenja su podeljena…

17.01 – Izjava ruskog ministra spoljnih poslova…

16.14 – Sekretarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras odbacila je kao netačne izveštaje koji dolaze iz Nemačke da je postignut dogovor kojim se NATO članicama zabranjuje dostavljanje teške artiljerije Ukrajini.

“Želim da budem jasna. Te glasine su potpuno netačne. Potpuno je legitimno da se Ukrajina podržava tenkovima i avionima i mi podržavamo Češku koja je poslala tenkove Ukrajini”, rekla je Tras.

15.09 – Regionalni guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da su ruske snage opkolile dve trećine grada Severodonjecka u istočnoj Ukrajini.

14.46 – “Posledice rata šire se i van granica Ukrajine…”

14.17 – Savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič rekao je da su proruski separatisti preuzeli kontrolu nad gradom Limanom u regiji Donjeck.

“Ovo pokazuje povećani nivo taktičke obučenosti i vođenja operacija od strane ruske vojske”, rekao je Arestovič

13.32 – Ukrajinske vlasti saopštile su da se broj ubijenih civila u Severodonjecku popeo na 10, a da je ranjenih 35.

13.09 – Turska očekuje od Švedske i Finske da prestanu sa “davanjem podrške terorizmu” kako bi Ankara odustala od svog protivljenja pridruživanju NATO ove dve zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

12.40 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je “Zapad proglasio totalni rat protiv Rusije, njene kulture i njenih ljudi”.

“U velikom broju zapadnih zemalja je razvijena Rusofobija koju ohrabruju vlasti u tim zemljama”, rekao je Lavrov.

11.31 – Velike borbe vode se u Severodonjecku za koji se smatra da je glavna meta ruskih snaga. Lokalni zvaničnici saopštili su da su danas ubijene četiri osobe, a da je skoro 90 odsto stambenih zgrada uništeno ili oštećeno.

11.07 – Bivši ministar finansija Ukrajine Timofej Milovanov smatra da “Ukrajina može da se izgradi bolje” nakon rata sa Rusijom, ali da će joj za to biti potrebno oko 600 milijardi funti.

10.42 – Rusija će izbaciti pet članova ambasade Hrvatske u Moskvi, prenosi Rojters

10.36 – Ukrajinske oružane snage i regionalni zvaničnici saopštili su da je Rusija započela sa novom serijom napada na svim frontovima na istoku Ukrajine i da deluje da je započela nova ofanziva.

10.00 – Američki general Kristofer Kavoli, koji je nominovan za preuzimanje komande na tlu Evrope, rekao je da nema potrebe da SAD šalju pešadijske trupe u Finsku i Švedsku koje su nedavno poslale zahteve za ulazak u NATO.

8.00 – Sjedinjene Države se spremaju da pojačaju pošiljke oružja Ukrajini, tako što će poslati napredne, dalekometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Oružani sistemi proizvedeni u SAD mogu da ispaljuju rakete stotinama kilometara daleko, mnogo dalje od bilo kojeg sistema koji Ukrajina već ima, a za koji Ukrajinci tvrde da bi mogao da promeni igru u njihovom ratu protiv Rusije.

Drugi sistem koji su Ukrajinci tražili je artiljerijska raketa visoke pokretljivosti, poznata kao HIMARS, lakši sistem na točkovima sposoban da ispaljuje istu municiju kao i MLRS.

Ruska vojska je poslednjih nedelja udarila Ukrajinu na istoku, gde je Ukrajina nađačana brojno i oružano, rekli su ukrajinski zvaničnici.