Rat u Ukrajini, 188. dan: Misija Međunarodne agencija za atomsku energiju na putu ka Zaporožju

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se ka Zaporožju.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija garantovati bezbednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energoda.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra. Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

Portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da je projektil koji su ispalile ukrajinske snage u ponedeljak probio krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gde se nalazi gorivo za reaktor.

Ukrajina je započela dugo očekivanu kontraofanzivu na jugu zemlje, saopštila je u njena južna vojna komanda, dok proruski lider Кrima Sergej Aksjonov tvrdi da izjave koje stižu iz Кijeva o ofanzivi ka jugu nisu tačne i da su deo ukrajinske propagande.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se putem video-linka na 17. Bledskom strateškom forumu, rekao je da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko “uništavanje” Starog kontinenta.

Zelenski tvrdi da je Rusija veštački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to “podmuklo koristila”.

Ukrajinski predsednik je naveo da je Donbas skoro uništen i razoren ruskim udarima, ali i da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i nijednog svog čoveka.