Rat u Ukrajini, 116. dan: Stoltenberg smatra da bi rat mogao da traje godinama, Pentagon razmatra nove pošiljke oružja, velike borbe na istoku Ukrajine

0
EPA-EFE/ZBIGNIEW MEISSNER

Sto šesnaesti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se pojačani ruski pritisak na istoku Ukrajine, ali su, prema izveštaju iz Donbasa, ukrajinske snage uzvratile žestokim bombaškim napadom. Volodimir Zelenski posetio je Odesu, gde je odlikovao pripadnike graničnih odbrambenih jedinica. SAD razmatraju slanje lansera raketa Ukrajini, a Jens Stoltenberg smatra da bi rat mogao da potraje godinama.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Volodimir Zelenski poručio je svojim zvaničnicima da prestanu da novinarima otkrivaju delove taktike za borbu protiv Rusije.

Uništavanje ruske vazduhoplovne baze na Krimu može biti dokaz ukrajinskog potencijala za dalekometnu paljbu, što bi značajno moglo da utiče na nastavak rata.

UN zahtevaju da se u neposrednoj blizini nuklearne elektrane u Zaporožju prekine sa sukobima.

Sekretar odbrane Velike Britanije Ben Valas rekao je da su se smanjile šanse Vladimira Putina da okupira Ukrajinu.

Rusija je udvostručila broj napada iz vazduha na ukrajinske vojne objekte i civilnu infrastrukturu u odnosu na prethodnu nedelju.

13.32 – “Šta ako, kucam u drvo, EU do tada nestane?”

12.50 – Japanska avio kompanija “Zipair Tokyo” saopštila je da će odbaciti svoj postojeći logo koji sadržai slovo Z, ratni simbol koji se nalazio na ruskim vojnim vozilima, kako bi izbegla moguće nesporazume.

12.45 – Zahvalio se vojnicima na “herojskoj službi…”

11.50 – Ukrajinske oružane snage saopštile su da su “uspešno odbile” ruske napade na sela u blizini Severodonjecka gde se velike borbe vode već nekoliko nedelja.

11.00 – Kira Rudik, liderka ukrajinske stranke Golos, rekla je da su SAD poslale Ukrajini 1.400 Stinger sistema protivvazdušne odbrane, kao i 6.500 Džavelin protivoklopnih sistema.

10.00 – Lideri zemalja članica EU pripremaju se za odluku o tome da li da garantuju Ukrajini status kandidata. Politiko je u ovu svrhu napravio Venov dijagram koji pokazuje kakav je status evropskih zemalja koje su trenutno van Unije.

9.12 – Ukrajinska vojska saopštila je da se suočila sa teškom raketnom i artiljerskom paljbom ruskih snaga u opkoljenom Severodonjecku i okolnim mestima

9.00 – Detaljniji izveštaj…

7.30 – Kratak rezime…

  • Ukrajinska bolničarka Julija Pajevska koja je prethodne nedelje vraćena iz ruskog zarobljeništva oglasila se putem video zapisa zahvaljujući Volodimiru Zelenskom na svojoj slobodi.
  • Volodimir Zelenski odlikovao je pripadnike granične odbrane Ukrajine za njihovu herojsku službu.
  • Ruske snage uništile su skladište goriva u Novomoskovsku u Ukrajini, a njihova meta bilo je i postrojenje za obradu gasa u Izjumu,