Rat u Ukrajini, 115. dan: Putin “nema ništa protiv” mogućeg ukrajinskog članstva u EU, “Ukrajina više ne postoji u starim granicama”, u Donbasu zarobljeno 77 rudara pod zemljom

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Sto petnaesti dan rata u Ukrajini. Vladimir Putin izjavio je da “Rusija nema ništa protiv” potencijalnog članstva Ukrajine u EU, dok je nemački kancelar Olaf Šolc istakao važnost direktnog razgovora sa ruskim predsednikom kako bi se rat priveo kraju. Kao posledica napada na Donbas, 77 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku uglja, a nekoliko ljudi je ubijeno, sudeći prema informacijama lokalnih zvaničnika.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

21.04 – Šef regionalne administracije u Novomoskovsku na istoku Ukrajine saopštio je da je u ruskom raketnom napadu uništeno skladište goriva, kao i da su tri osobe zadobile povrede zbog kojih su odvedene u bolnicu.

20.04 – Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da je nekoliko ruskih projektila pogodilo postrojenje za obradu gasa blizu Izjuma što je izazvalo veliki požar, prenosi Nezavisni Kijev.

19.02 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da će Rusija u narednim danima poslati veliki broj rezervnih trupa iz drugih krajeva Ukrajine u Severodonjeck kako bi pokušali da uspostave kontrolu nad gradom što pre.

18.09 – Smatra da “davanje ukrajinske teritorije nije kompromis”…

17.51 – Pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno danas u ukrajinskom granatiranju Donjecka, u separatističkom istočnom delu Ukrajine, javile su lokalne proruske vlasti u saopštenju. 

Generalštab lokalnih vlasti naveo je u saopštenju objavljenom preko Telegrama da je u granatiranju ukrajinskih snaga pet osoba ubijeno, a 12 ranjeno u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Donjeck je de fakto glavni grad samoproklamovane Donjecke republike u rudarskom basenu Donbasa na istoku Ukrajine.

Ta oblast koja je delimično pod kontrolom proruskih separatista od 2014, poprište je jakih borbi između ukrajinskih snaga i ruskih snaga koje su počele ofanzivu u Ukrajini 24. februara.

“Od jutros masovno neprijateljsko granatiranje upereno je na glavni grad Donjecke Narodne Republike”, navele su u u odvojenom saopštenju proruske vojne snage DNR navodeći da je više od 200 artiljerijskih granata od 155 milimetara palo danas naviše kvartova u Donjecku.

Prema ruskim novinskim agencijama u granatiranju su pogođeni bioskop i kafe u centru grada.

17.22 – Direktorat odbrambene službe Ukrajine saopštio je da je petoro ukrajinskih civila vraćeno u zemlju u zamenu za isti broj ruskih zarobljenika koji su poslati u Rusiju.

16.09 – Litvanske vlasti saopštile su da će zabraniti transport robe iz Kaljiningrada kroz svoju teritoriju. Zabrana će se odnositi na robu koja je pod sankcijama Evropske unije i stupiće na snagu u nedelju.

15.05 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji retko napušta glavni grad Kijev otkako su 24. februara Rusi počeli invaziju na tu zemlju, u subotu je prvi put posetio grad Mikolajev na jugu Ukrajine.

“Predsednik je obišao zgradu pokrajinske vlade u Mikolajevu, koja je uništena raketnim napadom ruskih snaga”, navodi se u saopštenju.

14.17 – Lokalne vlasti u ukrajinskom gradu Krivi Rih saopštile su da su u raketnom napadu na južni deo grada poginule dve osobe.

13.16 – Nakon informacija o održavanju takmičenja u Velikoj Britaniji…

11.30 – Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je važno da Britanija nastavi da pokazuje da podržava Ukrajinu na duge staze, upozoravajući na rizik od “zamora Ukrajine” kako se rat produžava.
„Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobedi i da će pobediti”, rekao je Džonson novinarima po dolasku u Britaniju iz posete Кijevu.

10.00 – Zbog granatiranja 77 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku uglja u Donjeckoj oblasti nakon što je nestalo struje u rudniku, javila je novinska agencija RIA Novosti.

08.00 – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, dodajući da je to “očigledno”.

“Ukrajina koju smo svi poznavali unutar onih granica koje su postojale ranije, više nema. I neće je biti. To je očigledno”, rekla je Zaharova u intervjuu za Skaj njuz Arabiju, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da Rusija ima pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija. Кao primer za presedan naveo je samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Putin je istakao i da Rusija nema ništa protiv toga da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji. Naime, juče je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da je to telo Evropske unije preporučilo da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU.

“Evropska unija nije vojna organizacija ili vojno-politički blok, za razliku od NATO-a. Uvek smo govorili i uvek ću reći da je naš stav vrlo jasan po ovom pitanju. Mi nemamo ništa protiv ulaska Ukrajine”, istakao je Putin.

Britanski premijer Boris Džonson posetio je u petak Кijev, gde je obećao da će Britanija Ukrajini obezbediti “stratešku izdržljivost”.

Džonson je naveo i da će Britanija raditi sa Ukrajinom na pokretanju izvoza žitarica preko Crnog mora.

Ukrajina od 1. jula ukida bezvizni režim za Ruse, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u zemlju.