Abu Zubajdah – zatvorenik Gvantanama, kojeg je CIA mučila, i koga su Sjedinjene Dražve bez optužnice držale u zatvoru skoro 20 godina – podneo je zahtev federalnom sudu za njegovo oslobađanje na osnovu, kako se navodi, činjenice da su američki ratovi u Avganistanu i protiv Al Kaide i formalno okončani.

U podnesku američkom okružnom sudu u Vašingtonu, advokati pritvorenika tvrde da je nedavnim saopštenjem Bele kuće da je oružani sukob u Avganistanu završen – u kombinaciji sa potpunim „uništenjem“ prvobitne grupe Al Kaide koja je izvela napad 11. septembra – uklonjeno i „svako preostalo zakonsko opravdanje za njegovo držanje u zatočeništvu“, prenosi Gardijan.

U zahtevu se traži njegovo momentalno puštanje na slobodu, opisujući dvadesetogodišnje tretiranje prema njihovom štićeniku u Gvantanamu kao „paradu užasa“.

Prema odobrenju iz 2001. godine, koje je Kongres usvojio nekoliko dana nakon 11. septembra, tadašnji predsednik Džordž V. Buš je dobio ovlašćenje u okviru rata protiv terorizma da progoni sve koji stoje iza terorističkih napada na Njujork.

Ali, kako se ističe u novom podnesku, Zubajdah nikada nije optužen za umešanost u 11. septembar, a nije čak ni bio član Al Kaide, kao što je američka vlada priznala.

Umesto toga, optužen je za zločine koji su se dogodili u Avganistanu kao deo rata koji je krajem leta ove godine i zvanično završen.

Sekretar odbrane Lojd Ostin uzvratio je da, iako je rat u Avganistanu možda završen, vojne operacije protiv Al Kaide su u toku. U sudskim izjavama, Ostin kaže da su trupe i oružje još uvek raspoređeni u „vojnim operacijama protiv Al Kaide i povezanih snaga… širom Bliskog istoka i Afrike“.

Advokati zatvorenika insistiraju da je novi naglasak na Al Kaidi, kao opravdanju za njegovo zadržavanje u Gvantanamu, takođe zasnovan na „pravnoj smicalici“.

Al Kaida, ističu, nikada nije posebno pomenuta u Odobrenju kojim je Kongres SAD dozvolio šira ovlašćenja američkim predsednicma u borbi protiv terorizma.

Oni takođe naglašavaju činjenicu da su svi najviši lideri Al Kaide koji su učestvovali u 11. septembru – uključujući samog Osamu bin Ladena – ili ubijeni ili zarobljeni, sa izuzetkom Bin Ladenovog naslednika, Ajmana al Zavahirija, za koga neki tvrde da je umro od bolesti.

„Oni kažu da ako dođe do sukoba sa Al Kaidom bilo gde u svetu, u Africi ili negde drugde, onda se rat nastavlja i zatvorenici u Gvantanamu će biti zatvoreni zauvek“, rekao je jedan od Zubajdahovih advokata.

„To znači da se pritvor bez suđenja, bez saslušanja ili opravdanja, sa pritvorenicima u izolaciji i bez pristupa javnosti ili njihovim porodicama, nikada neće okončati. Rat je završen. Kako možete zadržati neprijateljske borce kada nema borbe?“, dodao je.

Zubajah, Palestina star 50 godina, bio je prvi osumnjičeni za terorizam kojeg je CIA zarobila nekoliko meseci nakon 11. septembra. Više od četiri godine bio je zatvoren na tajnim lokacijama CIA na Tajlandu i u Poljskoj, gde je podvrgnut nekim od najbrutalnijih tortura koje je američka država ikada sprovela, poznata i pod nazivom „pojačano ispitivanje“.

Navodi da je 83 puta u toku jednog meseca, satima držan go sa rukama iznad tela, da mu nije bilo dozvoljeno da spava, kao i da je često bio zatvoren u kutije nalik pogrebnim kovčezima.

Nekoliko sudija američkih sudskih instanci je izrazilo čuđenje što je Zubajdah još uvek u Gvantanamu bez optužbe uprkos jasnim presudama amerilkog Vrhovnog suda koje zabranjuju takvu vrstu pritvora, na „neodređeno vreme“.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.