Rat kao “obična”, svakodnevna stvar: “Odesa se vraća životu, strah polako odlazi”

0
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Usred bučnih sirena za vazdušni napad, kontrolnih punktova, patrola i straha od ruskih napada – sa mora, vazduha ili kopna – kosmopolitsko ukrajinsko letovalište Odesa i istorijsko nasleđe grada mirno pokušava da se ponovo poveže sa svojim čuvenim opuštenim prazničnim duhom, kao da time prkosi Kremlju i ruskoj invaziji, piše BBC.

„Muzika je život, a kada se muzika utiša, sve može da se dogodi. Muzika je način da zaštitimo naše umove“, rekao je Oleksandr Proletarski, muzički kritičar, sedeći na barskoj stolici u mračnom podrumu u blizini centra grada.

Nakon nedavnog ponovno otvaranje klubova, restorana na plaži i salona za lepotu širom Odese, mnogi analitičari smatraju da to nije samo izraz prkosa ili ekonomske potrebe. To takođe odražava rastuće lokalno poverenje u tok rata protiv Rusije, barem ovde na obali Crnog mora, piše BBC.

“Grad oživljava, osećam. Mislim da strah polako nestaje. Ljudi veruju u našu vojsku koja nas štiti, osećaju se prijatno, osećaju se bezbedno. Ne mislim da ruska vojska pobeđuje”, rekao je Aleksandar Hodosevič, bubnjar instrumentalnog benda, sedeći sa grupom prijatelja nakon muzičke probe.

Mesto je upravo ponovo otvoreno, priređujući koncerte uživo (i prenose uživo) u kasnim popodnevnim satima, kako bi publika imala dovoljno vremena da se vrati kući pre policijskog časa.

„Vidio sam ruske brodove. Ali oni su se povukli. Znaju da im predstavljamo pretnju. Bilo je napada, raketa, dronova, bacali su bombe. Ali oni neće uspeti ovde. Neka pokušaju da slete – nateraćemo ih da plate visoku cenu”, rekao je Anatolij, ukrajinski vojnik star 27 godina, koji zadužuje protivavionski top.

BBC naglašava da postoji izvesna logika u rastućem samopouzdanju građana Odese. Napredovanje Rusije duž obale Crnog mora je zastalo. Ukrajinske trupe u gradu Nikolajevu ne samo da su zaštitile svoj strateški most, već se sada navodno potiskuju ruske snage nazad na istok.

U Odesi se oseća ogromna zahvalnost za način na koji su ukrajinski vojnici u mestima poput Nikolajeva branili Ukrajinu i blokirali napredak ruskih kopnenih ka zapadu i najvećoj ukrajinskog grada.

Bezbednosna analitičarka Hana Šelest veruje da je Odesa mogla da padne u ruke Rusije da su promoskovski lideri isplanirali predaju u prvim danima rata. Ali ta opcija je sada zatvorena i, smatra ona, ruske trupe ne bi napale sa mora bez prethodnog uspostavljanja baze na kopnu.

“Čini mi se da je to jednostavno nemoguće. Ako pogledate tehničke uslove, strateški teren, Odesa nikada nije bila grad za lako oduzimanje (sa mora). Istorija je to više puta dokazala”, rekla je ona.

U međuvremenu, ogromne gradske katakombe – skoro 2.500 kilometara podzemnih tunela iskopanih tokom protekla dva veka – ponovo se pripremaju kao moguća skloništa usled potencijalnih vazdušnih napada.

Dušeci i zalihe hrane sada se nalaze u mračnim ćoškovima u blatnjavoj mreži nalik lavirintu koju su koristile porodice u bekstvu i partizani u oba svetska rata, kao i tokom građanskom ratu u Rusiji.

„Ovde ima grafita iz četrdesetih godina dvadesetog veka. Natpisa poptu ‘smrt fašistima'”, rekao je speleolog i lokalni istoričar Maksim Baranestski.