Rastu tenzije između dr Faucija i Bele kuće: “Kad me pitate da li slušam njegove preporuke, moj odgovor je samo sa oprezom…”

0
Foto: Profimedia

Bela kuća sve više kritikuje američkog stručnjaka za infektivne bolesti i člana radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entonija Faucija usled porasta tenzija između Faucija i predsednika SAD Donalda Trampa.

Jedan zvaničnik Bele kuće juče je objavio listu izjava za koje smatraju da su problematične, piše BBC.

Među njima su Faucijeve promenljive preporuke za nošenje maski i upozorenja da je situacija u SAD sa koronavirusom ozbiljna.

U dokumentu koji je za vikend procurio iz Bele kuće, navodi se da je “nekoliko zvaničnika Bele kuće zabrinuto zbog broja puta kada je doktor Fauci pogrešio”.

“Kada me pitate da li slušam savet doktora Faucija, moj odgovor je samo sa oprezom”, rekao je danas savetnik Bele kuće Peter Navaro.

Primedbe dolaze usled primetnog skoka broja zaraženih koronavirusom u SAD.

Potvrđeno je preko 3,3 miliona slučajeva, a više od 135.000 ljudi je umrlo od Kovida-19 širom zemlje, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Fauči je više puta naglašavao da brzo popuštanje mera utiče na brže širenje zaraze, a suprotstavljao se i Trampovim izjavama da se epidemija u SAD smiruje.

(Beta)