Raste strah u Evropi zbog moguće nestašice ruskog gasa ako napadnu Ukrajinu

0
Beta/ (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

(Beta-AP) – U Evropi raste bojazan oko snabdevanja gasom u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu a onda prestane da isporučuje gas u znak odmazde za evropske i američke sankcije. 

Tenzije pokazuju rizik oslanjanja Evrope u snabdevanju energijom na Rusiju, koja pokriva čak trećinu potreba prirodnog gasa na kontinentu. 

Evropske zalihe su već male, a SAD koje su obećale da će pomoći evropskim zemljama povećanjem izvoza svog tečnog prirodnog gasa, ne mogu ni izbliza da zadovolje potrebe Evrope. 

Cene gasa na svetskom tržištu su već naglo skočile opterećujući domaćinstva i preduzeća, potražnja u Evropi raste jer skoro da je iscrpla zalihe zbog veoma hladne zime prošle godine, a tokom leta je proizvela znatno manje energije iz obnovljivih izvora. 

Da li će Rusija prekinuti isporuku gasa Evropi niko sa sigurnošću ne zna, ali se potpuni prekid smatra malo verovatnim, jer bi to bilo štetno za obe strane, ocenjuje Asošijeted pres. 

Ruski zvaničnici nisu nagovestili da će razmotriti smanjenje snabdevanja u slučaju novih sankcija. Moskva se oslanja na izvoz energije, i uprkos gasnom sporazumu koji je potpisala Kinom, Evropa joj je ključni izvor prihoda. 

Evropa je zavisna od Rusije, tako da bi bilo kakve sankcije Zapada verovatno izbegle direktno ciljanje ruskih energenata. 

Verovatnije je, kažu stručnjaci, da bi Rusija uskratila gas koji se koji se transportuje gasovodom kroz Ukrajinu. 

Rusija je prošle godine ispumpala 175 milijardi kubnih metara gasa u Evropu, od čega skoro četvrtinu preko Ukrajine, navodi S i P Global Plac (S and P Global Platts).

U tom slučaju bi gasovod ispod Balitičkog mora koji direktno povezuje evropsko tržište s velikim rezervama prirodnog gasa u Sibiru i dalje bio u funkciji. 

“Mislim da će u slučaju manjeg ruskog napada na Ukrajinu, Rusi gotovo sigurno prekinuti tranzit gasa preko Ukrajine za Nemačku”, rekao je bivši američki diplomata Den Frid. 

Rusija bi tada mogla da nadoknadi taj gas ako Nemačka odobri sporni novi gasovod Severni tok 2, čiji bi operateri mogli da se suoče sa potencijalnim američkim sankcijama. 

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je danas za En-Bi-Si (NBC) da se Bajdenova administracija dogovorila sa svojim saveznicima i da “ako Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok 2 se neće pokrenuti”. 

Prekid isporuke gasa van ukrajinskih gasovoda je manje verovatan, smatra Frid. 

Bajdenova administracija je razgovarala sa proizvodjačima gasa širom sveta o tome da li mogu da povećaju proizvodnju i isporuku u Evropu, i radi na utvrdjivanju zaliha prirodnog gasa iz Severne Afrike, Bliskog istoka, Azije i SAD. 

U januaru su dve trećine izvoza američkog tečnog prirodnog gasa otišle u Evropu, a neki brodovi sa gasom koji su krenuli ka Aziji promenilu su maršutu i otplovili ka Evropi čiji su kupci ponudili veću cenu, saopštio je SiP. 

Asošijeted pres u svojoj analizi ocenjuje da u svetu ne postoji dovoljno tečnog gasa koji bi mogao da reši problem snabdevanja u slučaju da Rusija potpuno obustavi isporuke. Bar ne preko noći.