U u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju raste broj zaraženih koronavirusom, a za ovaj vikend je u glavnom gradu najavljena pojačana kontrola nad primenom protivepidemijskih mera, posebno u javnom prevozu.

Zatvaranja prestonice neće biti, rečeno je juče posle sednice beogradskog Kriznog štaba. Međutim, potrebno je obezbediti kontinuirano poštovanje mera, zbog čega će inspekcijska kontrola ovog vikenda pojačano vršiti nadzor.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je juče da je dosadašnjim kontrolama poštovanja mera u objektima ustanovljeno da između 10 i 20 odsto je onih koji nepoštuju mere.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da, iako je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, građani ne trebaju da se opuštaju, da svi virusi imaju veću prenosivost tokom zime, kao i da će glavni zadatak biti sprečavanje širenja bolesti u školama i na fakultetima.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je naglasila da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Prema poslednjem preseku, koronavirusom zarazile su se još 73 osobe i preminula je još jedna, dok se na respitorima nalazi 23 pacijenta.

Kisić Tepavčević je dodala da je bitno i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme. U bolnicama širom Srbije trenutno se leči 281 osoba.

Kisić je istakla i da je epidemijska situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope i navela je da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

“Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije”, istakla je Darija Kisić.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.