Raste broj zaraženih: Skoro 9.000 pozitivnih, 24 osobe preminule

0
Beta/(AP Photo/Tsafrir Abayov)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 26.133 osoba, od kojih je pozitivno 8.949 dok su, nažalost, 24 osobe preminule. Hospitalizovano je 2.229 pacijenata.

Na respiratoru je 87 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 23.278 osoba, od kojih je bilo pozitivno 7.949 dok su, nažalost, 22 osobe preminule. Na respiratorima je bio 81 pacijent, broj hospitalizovanih pacijenata iznosio je 2.221

Virusolog o lakšim simptomima omikrona: Treba ostati kod kuće i koristiti simptomatsku terapiju

Virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji “veoma nepovoljna” s obzirom na veliki broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou ali i dodala da je dobro što samo 1,5 do dva odsto slučajeva zahteva hospitalizaciju.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), ona je ocenila da i pored velikog broja novoinficiranih na dnevnom nivou, nije došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sistema.

Navodeći da omikron soj uglavnom daje blažu kliničku sliku, ona je navela da u slučaju lakših simptoma, treba ostati kod kuće i koristiti simptomatsku terapiju.

“Obično su to niže temperature izmedju 37 i 38 stepeni, treba uzimati lekove koji snižavaju temperaturu, vitaminske suplemente i pravilnu ishranu. To je prvi savet. Ukoliko simptomi ne prolaze za nekoliko dana, potrebno je sprovesti kompletnu dijagnostiku i dalji tretman u zavisnosti od nalaza”, navela je članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Dodala je da stariji pacijenti koji imaju odredjene komorbiditete i koji nisu vakcinisani mogu i kod infekcije omikron sojem, da razviju težu formu bolesti.

“I osobe koje su vakcinisane, mogu da budu inficirane ali one koje su primile i buster doze, su dosta dobro zaštićene od samog oboljenja, ali nisu zaštićene od infekcije pa imaju asimptomatske ili blagu infekciju”, navela je Jovanović.

Govoreći o predstojećim proslavama, ona je kazala da je medicinski deo Kriznog štaba za to da se ograniče javna okupljanja.

“Ne znam da li ćemo uspeti da realizujemo taj zahtev. To je jedan od preduslova kako bi stali na rep ovog petog talasa”, rekla je članica Kriznog štaba.