Raste broj zaraženih koronavirusom širom sveta: Prva smrt van Kine, više od 300 smrtnih slučajeva, preko 14.000 zaraženih

0
Foto: Profimedia

Virusna epidemija koja je počela u Kini, zahvatila je više od 14.550 ljudi širom sveta.

Slučajevi potvrđeni od nedelje ujutro u Pekingu: Kina: 14.380 slučajeva, a u Hongukongu 14 slučajeva i u Maku sedam.

Većina od 304 smrtna slučaja bila je u centralnoj provinciji Hubei, gde je bolest od nove vrste koronavirusa otkrivena u decembru.

U Japanu je 20 obolelih, u Tajlandu 19, u Singapuru 18, u Južnoj Koreji 15, i na Tajvanu 10.

U Maleziji, Nemačkoj i Sjedinjenim Državama je po osam obolelih, u Australiji sedam, u Francuskoj i Vijetnamu po šest, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pet, u Kanadi četvoro, u Rusiji, Italiji i Velikoj Britaniji je po dvoje obolelih, kao na Filipinima gde je jedan oboleli umro, a drugi je i dalje oboleo.

Po jedan oboleli je registrovan u Kambodži, Finskoj, Indiji, a po jedan oboleli je i u Nepalu, Šri Lanki, Švedskoj i Španiji.

Prvi smrtni slučaj van Kine

Na Filipinima je danas potvrdjen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, prvi van Kine.

Iz Ministarstva zdravlja Filipina su saopštili da je Kinez (44) iz Vuhana primljen u bolnicu 25. januara nakon što se požalio na temperaturu, kašalj i bol u grlu.

Dobio je tešku upalu pluća, a poslednjih nekoliko dana “pacijent je bio stabilan i pokazivao je znakove poboljšanja, medjutim, stanje pacijenta se pogoršalo u poslednja 24 sata što je rezultiralo smrću”, saopšteno je iz ministarstva.
Broj smrtnih slučajeva porastao je na 304.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je sve države da moraju da se pripreme zbog sve bržeg širenja novog virusa koji se prvo pojavio u Kini.

U medjuvremenu, šest zvaničnika u gradu Huangang, koji je blizu epicentra virusa, Vuhana, otpušteno je zbog “lošeg postupanja” u suzbijanju epidemije, piše kineska novinska agencija Sinhua.

Državljani Srbije evakuisani iz Vuhana – prošli kontrolu, nisu zaraženi

Četvoro državljana Srbije evakuisano je noćas iz Vuhana, epicentra zaraze koronavirusom. Oni su dobro i na putu su za Francusku, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za televiziju Hepi da je četvoro državljana Srbije evakuisano iz Vuhana i da bi oni oko 14 časova trebalo da slete u francuski grad Ister, preneo je RTS.

“Oni su prošli kontrolu, nisu zaraženi, ali je, u okviru preventinih mera, predviđen karantin. Francuska je predvidela karantin od 14 dana ili da ih mi preuzmemo”, rekao je Dačić.

Trudo upozorio na diskriminaciju kineske zajednice u Kanadi

Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je danas Kanadjane da budu ujedinjeni pred krizom novog koronavirusa i upozorio da se protivi diskriminaciji kineske zajednice u Kanadi.

“U našoj zemlji nema mesta za diskriminaciju koju pothranjuju strah i dezinformacija”, rekao je Trudo na prijemu povodom proslave kineske Nove godine.

Trudo je izrazio solidarnost prema Kanadjanima kineskog porekla kao i prema članovima kineske zajednice koji su se žalili na porast neprijateljskih i rasističkih komentara na društvenim mrežama od početka epidemije novog virusa u Kini.

U Kanadi su registrovana četiri slučaja infekcije virusnom upalom pluća, dok je u Kini umrlo 259 osoba i zaraženo gotovo 12.000 ljudi.

Rusija uvodi vize za kineske turiste

Ruske vlasti saopštile su danas da uvode vize za kineske turiste i da neće izdavati radne vize Kinezima zbog epidemije virusne upale pluća.

Na sajtu ruske vlade navodi se da se te mere preduzimaju zbog bezbednosti u zemlji i protiv širenja novog koronavirusa.

Ruske vlasti saopštile su u petak da su u Rusiji registrovana dva slučaja virusne upale pluća kod kineskih državljana.

Rusija je već tokom nedelje navela da zatvara kopnenu granicu sa Kinom, dugu 4.250 kilometara, i da će pojačati kontrolu na aerodromima.

Bolničko osoblje u Hongkongu preti štrajkom

Nekoliko hiljada medicinskih radnika u javnim bolnicama Hongkonga danas je glasalo za štrajk ukoliko vlasti ne ispune njihov zahtev, a to je zatvaranje prelaza sa kontinentalnim delom Kine gde je od virusne upale pluća umrlo 259 osoba.

Na području Hongkonga su registrovana 14 slučaja zaraze novim koronavirusom, dok je 112 u karantinu.

Više od 3.000 članova osoblja javnih bolnica, medju kojima lekari i medicinski tehničari, glasalo je za obustavu rada ako vlada Hongkonga ne ispuni njihov zahtev.

Ako se ne deluje na izvor zaraze, sredstva za prevenciju epidemije i ljudski resursi neće biti dovoljni, izjavila je predsednica Udruženja zaposlenih u bolnicima Vini Ju.

“Ne želimo štrajk ali je vlada ignorisala zahteve medicinskih radnika koji su prvoj liniji. Nemamo izbora nego da štrajkujemo”, dodala je ona.

Vlada Hongkonga, verna centralnim vlastima u Pekingu, odbila je da skroz zatvori granicu sa kontinentalnim delom Kine. Zatvoreno je šest od 14 prelaza, a vlasti Hongkonga navode da ne planiraju zatvaranje svih prelaza.

U Nemačku iz Kine vraćeno oko 100 nemačkih državljana

Avion sa oko 100 nemačkih državljana sleteo je danas na frankfurtski aerodrom iz Vuhana, kineskog grada gde se pojavila epidemija nove virusne upale pluća.

U avionu je bilo 102 Nemca i 26 stranih državljanja. Putnici će morati da prodju lekarsku kontrolu na samom aerodromu nakon čega će biti odvedeni u vojnu bazu gde će biti dve nedelje u karantinu.

Nemačke vlasti su pre sletanja aviona navele da niko od putnika nema simptome bolesti.

(Beta)