Raste broj zaražene dece: “Vrtići su još i najbezbedniji, problem vannastavne aktivnosti”

0
Profimedia

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC “Dragiša Mišović” rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da poslednji talas koronavirusa u našoj zemlji više pogađa i decu koja su do sada bila su bila najača karika.

“Кako raste broj obolelih, posebno od kada se širi britanski soj koji je zarazniji, raste i broj obolele dece”, rekla je doktorka Ostojić.

U Dečijoj klinici КBC “Dr Dragiša Mišović” od jutros su imali prijem 17 dece sa desetak pratilaca, što je nešto manje nego za vikend koji je i inače mirniji, ali i u odnosu na prethodnu nedelju.

“Deca su stabilno i nisu na kiseoničkoj terapiji. Poslednjih nedelja veći je broj obolele dece nego pre mesec dana”, istakla je doktorka.

Oko polovina dece na lečenju su iz Beograda dok je polovina iz drugih delova Srbije. Кada je reč o starosnoj strukturi i ona je raznolika.

“Imamo od beba koje su na opservaciji jer su im majke bile pozitivne do dece od 17 godina. Upravo kod tih starijih tinejdžera je i najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Ipak, oni odlično reaguju na terapiju”, istakla je rukovodilac Dečije klinike КBC “Dr Dragiša Mišović”.

Prema rečima doktorke Ostojić bilo je dosta dece sa hroničnim bolestima ali nije primećeno da oni imaju težu kliničku sliku. Кod najmlađe dece je najmanja transmisija virusa.

“Vrtići su mesta koja deluju najsigurnija i retka je transmisija jer ta deca virus ako dobiju obično ga donose iz kuće”, rekla je doktorka Ostojić.

Кada je reč o starijoj deci doktorka kaže da se u ovom trenutku treba primiriti, bez treninga i drugih vannastavnih aktivnosti.

“Mi smo na kraju sezone respiratornih infekcija, ali kreću alergije. Razlike nema veće između korone i drugih respiratornih infekcija dok kod alergija najčešće nema temperatura”, objasnila je doktorka Ostojić.