Lekari u provinciji Hubei, u Kini, u kojoj je započela epidemija koronavirusa, neprestano rade sa obolelima bez zaštitne opreme, a Kina je prvi put objavila broj medicinskih radnika koji su oboleli od virusa: njih čak 1.716, a umrlo je šestoro.

Njih 1.502 je u Hubeiju, od toga 1.102 u samom Vuhanu, centru epidemije, prenosi Njujork tajms.

Ovo je bila prva zvanična potvrda broja zaraženih medicinskih radnika, a strahuje se da bi ovi podaci mogli da podstaknu strah i paniku od širenja epidemije.

Zamenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije u Kini naveo je da broj zaraženih medicinskih radnika predstavlja 3,8 odsto ukupnog broja potvrđenih slučajeva u Kini od 11. februara.

On je dodao i da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li se virus širi kroz bolnicu ili unutar zajednice.

Njujork tajms piše i da medicinski radnici u Vuhanu rade uprkos nedostatku adekvatne zaštite opreme, da čak pokidane maske lepe i nose ponovo, a da većina njih jede samo jednom dnevno zato što odlazak na pauzu znači uklanjanje zaštite koju je nemoguće kasnije vratiti na sebe.

Za vreme epidemije SARS 2002. i 2003. godine, 961 medicinski radnik je zaražen, a ovaj broj činio je 18 odsto ukupnog broja zaraženih, prema podacima vlade. Jedan odsto zaraženih medicinskih lekara je preminuo od SARS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.