Rast zdravstvenog sektora u Mađarskoj

  0

  U Mađarskoj je uspostavljen zdravstveni sektor pre više od 100 godina i prepoznatljiv je širom sveta. Za njegov ugled zaslužni su preduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog veka, a među njima se nalazio i Gedeon Rihter. Bio je jedan od prvih ljudi na svetu koji je uspešno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmerama. Njegov prestiž ojačali su patentirani lekovi poznati širom Evrope i sveta, kao što je dezinficijens Hiperol koji se pokazao korisnim u Prvom svetskom ratu i antipiretički lek Kalmopirin.

  Među mađarskim medicinskim istraživačima Albert Sent Đerđi je dobitnik Nobelove nagrade za otkrivanje vitamina C, dok je Georg von Békésy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

  Zdravstvena industrija obuhvata mnoga područja među kojima su farmaceutska industrija, proizvodnja medicinskih uređaja i opreme, industrija biljnih lekova, biotehnologija, genetika i bionika. Značajni pomaci poslednjih godina uključuju skoro svaki sektor na polju informatičke zdravstvene zaštite. Od 2017. godine i ovaj sektor uživa podršku Strategije razvoja digitalne zdravstvene zaštite. Prepoznatljivost Mađarske su izvori termalne i lekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti stečeno vekovima, rezultirali su mnogim mađarskim dostignućima u oblasti balneologije.

  Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Izvoz u ovom segmentu povećao se za 65 odsto između 2012. i 2019. godine. Mađarske kompanije su u 2019. godini izvezle više od 1,5 milijardi evra medicinskih uređaja. Četvrtina od toga prodata je na tržištima van EU i ovaj segment čini 9 procenata izvoza Mađarske izvan Unije. Prema poslednjim podacima farmaceutska industrija pozicionirana je na 18. mestu u svetu kada je reč o izvozu i čini 6 procenata ukupnog mađarskog BDP-a, od čega je 85 procenata izvoz. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 27 miliona evra po zaposlenom prevazilazi i industriju motornih vozila, koja je takođe u dominantnom položaju. Farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Mađarski proizvodi mogu da pomognu u razvoju lekova koji pospešuju imuni sistem (ImmunoGenes Kft).

  Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50 odsto. Zdravstveni turizam čini sve veći udeo u okviru zdravstvene industrije. Građani drugih zemalja su zainteresovani za stomatološke usluge i estetsku hirurgiju, ali i za inovativne rehabilitacione terapije. Metoda Peto i jedinstveni mađarski rani razvoj i fizioterapija povezani sa Anom Deveni globalno su priznati.

  Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Naime, brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske lekove, od kojih značajan deo izvoze u inostranstvo.  U Srbiji je otvarena kancelarije za promociju mađarskih malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana (HEPA), sa sedištem u Beogradu i partnerskim kancelarijama u Skoplju i Podgorici. Unapređenje međunarodne saradnje se ostvaruje kroz različite programe, čiji je bitan deo i zdravstveni sektor.