“Rasprava ispod radara javnosti…”: Gde će ići prihod koji priređivači igara na sreću uplaćuju u budžet

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo finansija Srbije predložilo je novi zakon o igrama na sreću koji je u skupštinskoj proceduri i u kome se, ni jednom rečju, ne navodi kako će biti raspoređen prihod koji priređivači igara uplaćuju u republički budžet, a po važećem zakonu koristi se za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja.

Prema aktuelnom zakonu ta sredstva su kategorisana kao “namenska” primanja budžeta, a raspoređuju se od po 19 odsto za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom, ustanova socijalne zaštite, sportskih organizacija i jedinica lokalne samouprave.

Ta namenska primanja budžeta po kriterijumima koje utvrđuje ministar, raspoređuju se tako da se pet odsto nameni i za finansiranje lečenja retkih bolesti.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović rekla je za Betu da nisu učestvovali u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o igama na sreću.

“Rasprava je prošla po neobičnoj proceduri, ispod radara javnosti”, rekla je Jovanović.

Dodala je da je ta oraganizacija uložila amandmane i da joj je u Ministarstvu finansija obećano da će biti uvažni, a njima se traži da se finansiranje nastavi po sadašnjem zakonu.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Rade Karan rekao je da njihovo udruženje, pored još dva, ostvaruje oko 50 odsto prihoda od priređivanja posebnih igara na sreću i da su učestvovali u javnoj raspravi, ali samo u delu zakona koji se njih tiče.

“Naše je da u republički budžet uplatimo deo prihoda od priređivanja igara na sreću, a stvar države je kako će ih raspodeliti”, rekao je Karan za Betu.
 
U obrazloženju Predloga zakona o igrama na sreću navedeno je da je umesto izmena važećeg zakona predložen novi, obzirom na to da tako predviđa metodologija kada se menja više od pola članova zakona.

Novi zakon je, kako se navodi, predložen “radi uvođenja novih zakonskih rešenja, usaglašenih sa postojećim evropskim standardima i stvaranja naprednijeg sistema i postupaka nadzora koji će omogućiti praćenje ostvarenog prometa priređivača elektronskim putem u realnom vremenu”.

Dodaje se da će se “na taj način direktno stvoriti uslovi za smanjenje sive ekonomije, povećati prihod budžeta i unaprediti pravni okvir za preventivno delovanje radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma”.

U obrazloženju se navodi i da “značajan doprinos društveno odgovornom priređivanju igara predstavlja odredba kojom se propisuje minimalna udaljenost od 100 metara između novih lokacija u kojima se priređuju igre na sreću u cilju zaštite stanovnoštva, a naročito maloletnika od preterane izloženosti objektima”.

(Beta)