Raskrsnica puteva u raskrsnici puteva: Ili zašto treba posetiti Trebinje

Ako je ovaj prostor na kom živimo, prostor Balkana, oduvek bio na raskrsnici puteva, onda je Trebinje - najmanje još od 10. veka kada se kod Konstantina Porfirogenita prvi put spominje pod nazivom Tribunija - uvek predstavljalo "raskrsnicu u raskrsnici", grad koji je povezivao Mediteran i unutrašnjost Balkanskog poluostrva

0

Trebinje nije ni selo, nije ni metropola. Trebinje je metafora, san. Tako je o ovom hercegovačkom gradu pisao Momo Kapor. Ako je ovaj prostor na kom živimo, prostor Balkana, oduvek bio na raskrsnici puteva, onda je Trebinje – najmanje još od 10. veka kada se kod Konstantina Porfirogenita prvi put spominje pod nazivom Tribunija – uvek predstavljalo “raskrsnicu u raskrsnici”, grad koji je povezivao Mediteran i unutrašnjost Balkanskog poluostrva.

Ti višestruki uticaji proizveli su grad autentičnog duha. Trebinje se nalazi na samom jugu Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), između gradova pod UNESCO zaštitom, na samo 25 kilometara od obale Jadranskog mora.

Zato i ne čudi što je klima mediteranska sa čak 260 sunčanih dana godišnje.

Trebinje je ekonomski, kulturni i turistički centar istočne Hercegovine i važi za veoma skladno izgrađen i urbanistički uređen grad.

Grad je u prethodnoj deceniji doživeo pravu turističku ekspanziju – osim domaćih turista, beleže se posete stranaca iz više od 90 država. Ako se zanemari prošla 2020. godina, u kojoj je turizam globalno bio pogođen koronavirusom, Trebinje je svake godine beležilo rast broja turističkih posetilaca.

Posetioci najviše vole da obilaze centar grada sa popularnom letnjom baštom „Platani“, živopisnom zelenom pijacom i gradskim parkom; tamo se nalaze i Hram Svetog Preobraženja, kao i spomenici Jovanu Dučiću i Njegošu, Spomenik borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata, katolička katedrala. Takođe se može videti više obeležja pesniku Dučiću koji je i svojevrsni simbol ovog grada.

Takođe tu je Stari grad „Kastel” sa više malih ugostiteljsko-zanatskih radnji; tu su i Muzej Hercegovine i Osman-pašina i Sultan Ahmetova (Atik) džamija.

U okruženju su i brojni značajni manastiri: Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petro-Pavlov, Duži i Zavala…

Kada se govori o Trebinju, teško je preskočiti tradicionalnu kuhinju po kojoj je regija poznata. Trebinje je poznato i po kvalitetnim vinima čija proizvodnja ima dugu tradiciju. Na ovom prostoru postoji više od 20 registrovanih vinarija.

U poslednje vreme razvija se i nova turistička grana – avanturizam. U okolini Trebinja posetioci mogu da uživaju u paraglajdingu, planinarenju, biciklizmu, ronjenju, foto-safariju…

Blizu je Jadran, ali tu je i Trebišnjica. Reka koja je, kažu, pravi raj za sportske i rekreativne ribolovce, ljubitelje kajaka i kanua i za brojne kupače.