Rašković Ivić: Pajtić i Samardžić bi bili odlični pregovarači u ime opozicije

1
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Potpredsednica Narodne stranka Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da je sigurna da će opozicija naći zajednički jezik i dogovoriti se o nastupu u dijalogu o izbornim uslovima i poslati dva pregovarača.

Tokom gostovanja na TV N1, Rašković Ivić je kazala da Narodna stranka smatra da bi profesori Bojan Pajtić i Slobodan Samardžić bili odlični pregovarači, jer imaju iskustva u politici i pregovaranju.  

“Pajtić je profesor prava i mislim da bi on bio veoma dobar, jer bi trebalo poslati nekoga ko je pravno i politički potkovan, a ne političkog lidera. Nama kao medijatore šalju ljude koji su bivši evropski parlamentarci i koji imaju iskustva i u pregovaranju i u medijacijama”, rekla je Rašković Ivić.

Rašković Ivić je navela da su oslobađanje medija, razdvajanje izbora i zabrana funkcionerske kampanje i kontrola finansiranja kampanje tačke oko kojih bi opozicija mogla da se dogovori i da zajednički nastupi u dijalogu.

“Režim od dijaloga želi da napravi masovku i da tu bude i kuso i repato, odnosno da okupi svu moguću opoziciju kako se od kakofonije ne bi čulo ko šta govori. Mislim da će bojkot opozoicija uozbiljiti stvar. Narodna stranka je u bliskom kontaktu sa Skupštinom slobodne Srbije i mi smo zajedno poslali jedan dokument, koji će biti ukršten sa dokumentom SSP i DS i sigurna sam da ćemo naći zajednički jezik”, dodala je ona.

Na pitanje da li bi pregovarač kasnije mogao da postane lider opozicije, Rašković Ivić je odgovorila da to “nisu povezane stvari” i da uloga pregovarača nije automatski put ka vodjenju liste za paramentarne izbore.

Upitana o pohvalama srpskim vlastima koje je izrekao predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, Rašković Ivić je odgovorila da “nije impresionirana kada Mekalister pohvaljuje bilo koga iz režima u Srbiji, jer je on sa režimom u najboljim mogućim odnosima i on nije realan u toj celoj stvari”.

Povodom hapšenja grupe Veljka Belivuka, Rašković Ivić je rekla da javnost ne zna dovoljno o tom slučaju, a da je vlast hapšenjem “želela da nešto oposli, ali i da nešto sakrije”.  

“Ne znamo tačno ni ko je uhapšen i ništa nije rečeno o tome kakve su bile veze Belivukove grupe i MUP-a, vlasti, krupnog kapitala, navijača, i sve je to ostalo u senci i nedorečeno”, kazala je Rašković Ivić.

“Vlast je od 2012. odine do 2021. godine imala devet godina da se obračuna sa kriminalom. Ovo jeste neki korak, ali trebalo je bolje, ranije i još”, dodala je ona.

Ona je povodom 100 dana rada Vlade Srbije, rekla da je “dobro urađena vakcinacija, jer su diversifikovani izvori vakcina”, i da ima malo haosa i gužve, ali je to dobro u poređenju sa drugim državama.

“Sa druge strane, imamo krajnje tešku situaciju u dostupnosti zdravstvenih usluga. Zavod za statistiku je izneo podatak da je tokom 2020. godine umrlo gotovo 14.000 ljudi više nego prethodne, a po zvaničnim podacima od virusa korona je umrlo 4.000 ljudi. To znači da je ostalih 10.000 umrlo jer nisu mogli da dobiju zdravstvenu uslugu kao ranije”, navela je ona.

“Odajem priznanje kolegama lekarima i zdravstvenim radnicima, sestrama i tehničarima. Mi imamo najveći broj umrlih lekara od korone u Evropi, a broj sestara i medicinskih tehničara se ni ne zna. Taj broj je sigurno višetruko veći, jer oni ostaju sa pacijentima i kada lekar ode”, kazala je Sanda Rašković Ivić.  

Sanda Rašković Ivić je navela da vlast “poklanjanjem” po 60 evra građanima i po 110 evra penzionerima pokušava da “kupi glasove”, i istakla da će to predstavljati ogroman udar na budžet Srbije.

1 KOMENTAR

  1. Преговара неко ко има све полуге власти и моћи и контроле над свим и свачим са неким ко нема ништа, уз посредовање неког кога баш брига за српску демократију, а који успут нема никакву стварну моћ. Без сто иљада на улици бесних али демократски и патриотски настројених грађана нема ништа од преговора, па макар их водио и Худини. Пајтић јесте способан кадар али добро израубован, слично као и проф. Самарџић, а нека ми опрости Санда и она је већ доста у политици без неког видног учинка. Шта нам је чинити онда? Треба да нађемо Чупића и Теодоровића од четрдесет-четрдесетпет година, које ћемо испромовисати на Н1 и Нова С телевизији- док их Вучић још није погасио, мало митинга по унутрашњости, па мало помало сто иљада у Београду, а тада опозицији не треба ни Пајтић ни ЕУ-парламентарци. Тада ће их Вучић молити да доођу да га спашавају, али спаса бити неће.

Comments are closed.