Raško Prizrenska eparhija SPC odbila zahtev Kurtija da poseti Visoke Dečane

0

(Beta) – Eparhija Raško Prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) je odbila zahtev premijera Kosova Aljbina Kurtija da poseti manastir Visoki Dečani, piše portal Koha.net.

“Bez prethodnog poštovanja sudskih odluka i vladavine zakona besmisleno je odgovarati na takve zahteve”, navodi se u odgovoru Eparhije raško-prizrenske na zahtev premijera Albina Kurtija igumanu Savi Janjiću da poseti manastir Visoki Dečani.

U odgovoru Eparhije se dalje kaže da vlasti na Kosovu nisu pokazale ni najmanje volje da poštuju prava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i da nisu sprovele odluku Ustavnog suda Kosova od 2016. kojom se priznaje vlasništvo manastira u delu teritorije opštine Dečani.

“Odluka se neprekidno ignoriše pet godina uprkos zahtevima za njenu primenu od strane manastira i međunarodnih predstavnika”, kaže se u odgovoru Eparhije na zahtev kosovskog premijera.

Takođe se pominje javno odbijanje izgradnje puta oko zaštićenog područja manastira.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pisao Savi Janjiću, igumanu Visokih Dečana, i izrazio želju da narednih dana poseti taj manastir.

To je objavio ministar kulture Kosova, Hajrulah Čeku i rekao da se očekuje odgovor na pismo premijera.

On je podvukao da je “vlada Kosova maksimalno posvećena zaštiti celokupne naše kulturne baštine, a posebno pravoslavnih crkava u našoj zemlji. Dijalog sa pravoslavnim sveštenstvom na Kosovu jedini je put ka trajnom rešenju”, kazao je ministar.

Kuči je ocenio da se “zajednički izazovi mogu rešiti samo komunikacijom koja neguje klimu poverenja”, dok “retorika koja podstiče mržnju i razdor među zajednicama nije rešenje i svi treba da joj se suprotstave”.

Kulturno nasleđe postalo je vruća tema poslednjih meseci otkako je manastir Visoki Dečani organizacija Europa Nostra uvrstila u spisak sedam evropskih spomenika u opasnosti.

Usledila su pisma koja su premijer, predsednica i predsednik parlamenta poslali Unesku sa zahtevom da se četiri kosovska spomenika uklone sa spiska ugroženih spomenika.