Raša Karapandža: Siniša Mali je doktor koliko i Doktor Dre ili Dr Nele Karajlić

2

Profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj Raša Karapandža kaže za N1 da očekuje da Etička komisija FON-a donese odluku da je doktorat Siniše Malog plagijat i da mu on bude oduzet. Karapandža kaže da ima dokaza da je više od 40 posto tog doktorata plagija, a ne samo 6,97, koliko je ranija odluka komisije sa FON-a. “Siniša Mali može da bude doktor koliko i Doktor Dre ili Dr Nele Karajlić, on akademsko zvanje nema”, kazao je Karapandža.

O doktorskoj disertaciji sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog 4. novembra trebalo da se izjasni Beogradski univerzitet nakon što je zgrada Rektorata bila 12 dana pod blokadom jedne grupe studenata. Među prvima, ako ne i prvi koji je pokrenuo temu ovog doktorata je profesor Raša Karapandža koji ga je opisao kao jedan od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne.

“Ja očekujem da će tog 4. novembra Malom biti oduzet doktorat, jer je plagijat te vrste, da ukoliko bi se legalizovao, studiranje na Beogradskom univerzitetu bi postalo besmisleno, svi studentski radovi bi bili besmisleni…Siniša Mali je od reči do reči iskopirao više od 70 stranica doktorata, ilustracije, čak i stil slova. Ja ću, ako komisija ne bude proglasila plagijat, objaviti još dokaza iz tog rada koje komisija nije uzimala do sada u razmatranje”, izjavio je Karapandža u Novom danu.

Profesor Karapandža kaže i da to nije najgori plagijat sa kojim se srpska javnost susrela, već da je situacija “još gora”.

“Situacija je čak i mnogo gora, rad Siniše Malog je gori od eseja koji deca pišu u osnovnoj školi. A u osnovnoj školi ako bi prepisali toliko procenat satsava, dobili biste negativnu ocenu. Do sada, od tih plagijata koji su javno proučavani, nezvanično, na društvenim mrežama, pojavljuje se informacija da je jedino doktorat Aleksandara Šapića proglašen za plagijat i da mu je već oduzet. Mediji doduše o tome nisu izvestili, ali se o tome priča…Doktorat Siniše Malog je gori od plagijata Šapića”, ocenio je Karapandža.

Razlika između afere u vezi sa doktoratom Šapića i onog Siniše Malog je, kaže Karapandža, što mu, kada je prozivao Šapića i DS bog plagijata, niko nije pretio.

“Kada se pojavila afera sa doktoratom Šapića, ja sam ga prozivao, on me je tada blokirao na Tviteru, prozivao sam i članove DS-a, većina me je ignorisala. Ali je dvoje poslanika te stranke na GO DS-a zatražilo da se o tome razgovara. I ja nisam dobio nijednu pretnju, nisu me razvlačili po tabloidima, niko nije tražio moj otkaz. U tome je razlika”, kazao je Karapandža.

Na pitanje koje je još doktorate proučavao, a da su sporni, Karapandža navodi da ih ima, ali da se javnost nije bavila njima, jer nisu u pitanju poznate ličnosti.

“Ja sam gledao Šapićev, doktorat Nebojše Stefanovića i Siniše Malog. Doktorat Malog je ubedljivo najgori što se količine kopiranja tiče”, kazao je Karapandža.

Profesor na fakultetu u Nemačkoj kaže da je slučaj ministra Malog jako važan, jer se radi o čoveku koji zauzima visoku poziciju u izvršnoj vlasti.

“Time pokazujemo kao društvo kako se odnosimo prema znanju, da li ćemo ga ceniti ili ne, da li cenimo obrazovanje ili ne”, dodaje.

Na konstataciju da je komisija FON-a ranije utvrdila da ne može da se kaže da je Mali plagirao, jer je nešto manje od sedam posto doktorata prepisano, što nije dovoljno, Karapandža je upitao: “A koliko bi trebalo da bude prepisano da bi se reklo da je plagijat?”

“Prvo, ta komisija očigledno nije radila svoj posao, nije ga čak ni pročitala i za to imam više dokaza. U svim izveštajima kažu da je 14 odsto prepisano, ali da sedam posto neće da se računa jer je prepisano sa sajta ministartva finasija. Nemačkom ministru odbrane Karl-Teodoru Gutenbergu je to kopiranje iz izveštaja državnih službi koje su mu bile podređeneuzeto ako otežavajuća, a ne olakšavajuća okolnost…I neka mi ta komisija kaže koliko je potrebno da se proglasi plagijat, ja ću im dati taj procenat dokaza”, naglasio je Karapandža.

2 KOMENTARA

  1. Dr Nele je doktor, tu nema ništa sporno, koliko sam upoznat završio je medicinu.. Mislim da nije u redu poređenje.

  2. Не дозвољавам да стављате Др Нелета Карајлића (илити Ненада Јанковића), у контекст са некаквим: плагијаторима, самозваним докторима, преварантима, лажовима,… и слично. Др Неле је (бар што се мене тиче) докторирао: писање музике, рок-ен-рол, телевизијски скеч и наравно писање књига. На научној бази је учествовао у пројекту (“Топ листа надреалиста”) којим је емпиријски показао и доказао шта ће се догодити са СФРЈ, а што се касније заиста и догодило, иако су то многи Др-и, веровали или не, чак и са неплагираним дипломама, одбијали као могућност. Према томе, као припадник генерације Др Нелета, живи сведок његовог научног доприноса (није он крив што је докторирао пре него што је таква академија установљена), не прихватам поређење у наведеном тексту. Да је схваћен озбиљно, као научник, многе несреће би биле избегнуте и тај његов допринос се данас може чак и израчунати.. Уз напред наведено, одбијам констатацију господина Карапанџе, као ненадлежног у питању доктората Др Нелета, јер њего допринос залази много изван бизниса.

Comments are closed.