Rakić: Tužiću Lečića ako nastavi da se predstavlja kao član DS

0
Foto: Printscreen N1

Molim Branislava Lečića da se više ne predstavlja kao član Demokratske stranke , jer ako to nastavi da radi, može da dobije i krivičnu prijavu, ja sam spremna da ga tužim, to će se i desiti, kaže zamenica predsednika DS Dragana Rakić, prenosi N1.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je donelo jedinu moguću odluku, da se odbaci njegov zahtev da se on upiše u Registar političkih stranaka kao predsednik DS. On zamajava javnost da su bili neki izbori i da je on izabran. Ministarstvo je to samo nedvosmisleno potvrdilo“, kaže Rakić.

Dodaje da je ministarstvo dalo svoje mišljenje i da pravni tim demokrata jedva čeka da Lečić pokrene tužbu.

„Ostaje mu jedino mogućnost pred Upravnim sudom, a tek tamo nema nikakve šanse. Ako je ministarstvo reklo da su kršenja bila toliko velika, onda nemamo nikakve dileme kako bi se pred Upravnim sudom spor završio. Lečić je 5. oktobra podneo zahtev da se on upiše kao predsednik DS, ali smo uspeli da dokažemo da smo mi u pravu. Ministarstvo je u početku imalo ideju da spor vodi bez naše strane, ali uz pomoć advokata smo izborili da nam se prizna status stranke u postupku“, kazala je Dragana Rakić.

Ona navodi da je inicijalna ideja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave bila da se Lečić prizna kao legitiman predsednik i da je on bio viđen za tu funkciju.

„On je bio taj koji je čestitao Novu godinu i predsedniku i Ani Brnabić, on je imao intervju u svim tabloidima. Sve ovo vreme, DS se nije borila protiv Lečića, nego protiv Vučića. Ovo je druga naša pobeda, prva je bila 2018. godine kada je Lutovac pobedio, protivkandidati su mu bili Gordana Čomić i Branislav Lečić, a pogledajte ih sada“, rekla je zamenica predsednika demokrata.

Na pitanje kakvu je Vučić imao korist od svih tih dešavanja unutar DS, kaže da se nijedna važna društvena tema ne dešava slučajno od kada je Vučić na vlasti.

„Postoji određen razlog zašto se Vučić predomislio, tu se nešto desilo, a šta, to će se saznati narednih dana. Imam neka saznanja, ali ostavljam pitanje otvorenim. Po mojim saznanjima, to nema veze sa dijalogom vlasti i opozicije. Našim životima se uprava sa Andrićevog venca i sve što nama se dešava je da Aleksandar Vučić bude što duže na vlasti. Lečićev prvi zadatak je bio da stranku izvede na izbore, iako je odluka o bojkotu već bila doneta, da bi dala legitimitet Vučićevoj vlasti i time bi on bio miran četiri godine, a ovako je skratio mandat Vlade“, dodala je Rakić.

Kaže da Lečića ne podržava niko i da ne postoji nikakav „deo DS okupljen oko njega“, već postoji Lečić i njegova „dva-tri drugara“.

Izbačeni članovi Demokratske stranke najavili su danas da će pred Upravnim sudom tužbom pokretnuti spor protiv rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da odbaci prijavu za upis Branislava Lečića kao zastupnika te stranke u Registru političkih stranaka.

“Nakon pet meseci protivpravnog odugovlačenja postupka, odbacivanje upisa novog predsednika je očigledno politički motivisana odluka ministarstva i pokazuje da režimu Aleksandra Vučića odgovara postojeće stanje u opoziciji”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, oni ne “odustaju od borbe za izvornu politiku DS i politički legat dr Zorana ĐinĐića”.

“Nastavljamo delovanje u cilju promena nakaradnog sistema, koji ne poštuje ni osnovna ljudska prava, kao što su sloboda udruživanja i političkog delovanja i sloboda medija. Ne prihvatamo samovlašće ni potčinjavanje institucija države partijskim interesima”, poručili su u saopšenju.