Rakić: “Ambasadori Kvinte su nam poručili da je Kosovo nezavisno i da podržavaju sve njegove odluke”

0
Printscreen/YouTube/Kosovo Sever Portal KoSSev

(Beta) – Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi takozvanog Kosova Goran Rakić izjavio je danas je gradonačelnicima četiri opštine sa severa Kosova na sastanku sa ambasadorima Kvinte poručeno da je “Kosovo nezavisno i da te zemlje podržavaju sve odluke Kosova”.

Rakić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je načelni dogovor bio da taj sastanak, koji je održan u ponedeljak, bude zatvoren za javnost, bez slika i saopštenja, ali da su “zbog težine i ozbiljnosti poruke” imali odgovornost da objasne šta se desilo na tom sastanku. 

“Na sastanku koji je trajao oko dva sata, gde su gradonačelnici upoznali ambasadore sa problemima u tim opštinama, ključne poruke koje su mogli čuti od ambasadora zemalja Kvinte su sledeće – da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost i da oni, kao funkcioneri tih zemalja, takođe podržavaju nezavisnost”, rekao je Rakić.

Po njegovim rečima, ambasadori su istakli i da podržavaju odluke koje Priština donosi, posebno o tablicama i uvođenju ulazno/izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku i izlasku sa Kosova.

“Oni se pozivaju da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom, da je to sve već dogovoreno”, dodao je Rakić i dodao da je od njih traženo da “prihvate realnost da je Kosovo nezavisno”.

Dodao je da su se gradonačelnici usprotivili i naveli da te odluke nisu u skladu sa Briselskim sporazumom i istakao da je to za Srbe na severu apsolutno neprihvatljivo.

Rakić je naglasio da sve treba rešavati dijalogom i za briselskim stolom i dodao da očekuje da će u Briselu 18. avgusta biti pronađen način kako da se prevaziđe kriza.