Rajko Grlić: “Kad se danas govori o Miri Furlan, onda treba reći da je ovaj prostor bio nepravedan prema njoj. Niko iz Hrvatske se nije izvinio…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

“Kad se danas govori o Miri Furlan, onda treba reći da je ovaj prostor bio krvnički nepravedan prema njoj. Strašno je po hrvatsku kulturu da nijedan ministar i nijedna uprava Hrvatskog narodnog kazališta se nije setila da joj se izvini za pogrom koji joj se dogodio i da je pozove nazad na scenu kojoj pripada”, rekao je reditelj Rajko Grlić.

Govoreći o preranoj smrti proslavljene glumice Mire Furlan, Grlić je istakao da je ranije saznao za to da je bolesna, te da je reč o dugoj i teškoj agoniji.

“Ja sam čuo za tu nesreću pre nekoliko meseci, pa sam nekako bio polako pripremljen za nju. To je bila duga i teška agonija”, rekao je Grlić, dodajući  da se poslednji put susreo sa Mirom Furlan na putu u jednom avionu, prenosi portal Nova.rs.

“Mi koji smo svoj život stavili u kofer se susrećemo po avionima. Mira je bila velika diva, ozbiljna glumica, jedno pametno i obrazovno biće. Ona je imala sjajan osećaj za muziku, svirala nekoliko instrumenata, pevala i snimala ploče. Radio sam dva filma sa njom, ali sam se znao i ranije sa njom, jer su se naše majke družile”, rekao je Grlić, navodeći da je prvi put sa Mirom Furlan radio kad se snimao film “U raljama života”.

Grlić je opisao saradnju sa Mirom na pomenutom projektu.

“U tom filmu smo joj potpuno menjali lik, a ona je na početku bila strašno protiv toga da bude merlinka, a posle je uživala. Kasnije sa sa njom radio film ‘Za sreću je potrebno troje’, gde je igrala nesrećno zaljubljenu radnicu –  tako da sam imao priliku da radim sa njom u različitim nijansama”, podvukao je Grlić.

On je dodao da se hrvatska javnost prethodnog dana nije želela setiti nepravde učinjenoj prema Miri Furlan, te da je u prvi plan istaknuta njena glumačka veličina.

“Mira je slavljena kao jedna od najvećih glumica koje je Hrvatska imala. Nekoliko ljudi se setilo toga šta je proživela i ja sam dao nekoliko izjava o tome, ali su delove gde govorim o toj nesreći iz devesetih isekli. Međutim, zna se šta je napravljeno i zna se da država nikad nije učinila milimetar da vrati nju i mnoge ljude koji su otišli zbog te hajke”, rekao je Grlić.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ