Radovanović: “Vučić nije ovlašćen da savetuje lekarima da daju molnupiravir”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da predsednik Aleksandar Vučić savetuje lekarima da daju lek molnupiravir pre nego što je odobren i da, kako kaže, vođa nije ovlašćen da daje takve izjave. “Prelazi njegove kompetencije, uzurpira tuđe pravo. Reklamira neregistrovan lek, po međunarodnim zakonima jako je kažnjivo za kompaniju ako je neko reklamira na taj način. Postavlje se pitanje koji su motivi tog pojednica i grupa da reklamiraju. Na meti bi bio Merk, na njemu bi bilo da dokazuje da onaj koji ih reklamira nema dobru nameru, da ga je platila konkurentska firma. To su kazne od više desetina miliona dolara”, rekao je on za N1.

Dodaje da je to antivirusni lek, koji je očekivan sa mnogo optimizma.

„Najavljeno je da će da smanji hospitalizaciju i umiranje prvo za 70 odsto pa za 50, na kraju se ispostavilo da smanjuje takve ishode za 30 odsto. Postoje neki problemi, komplikovano je za laike, zašto je Američka uprava za hranu i lekove oklevala neko vreme, postoje neki strahovi i sumnje. Amerinakci su ga odobrili, Evropska agencija još okleva“, kaže Radovanović.

On kaže da se lek molnupiravir treba da se daje lakšim i srednje teškim slučajevima, u prvih pet dana.

„Neželjena dejstva nisu toliko neprijatna, ima rezervi u samom mehanizmu dejstva leka, on sprečava razmnožavanje virusa, ali na taj način što pospešuje mutacije, postoje strahovi. Naša agencija se saglašava sa takvim lekom, ako ima saglasnost Evropske agencije za lekove, stvar je u postupku, koji nije bio legalan“, rekao je Radovanović i dodao da li dolazak novog leka može da utiče na proces vakcinacije.

„To sve zavisi od načina na koji mediji prikažu građanima. Takav lek ne može da bude zamena za vakcinaciju, vakcinacijom se sprečava obolevanje, a ovde nekom ko je oboleo smanjujete verovatnoću da teško oboli ili umre. Bolje vakcine, Fajzer i Moderna, smanjuju rizik od umiranja za 95-100 odsto, to je još uvek jako dobar efekat“, kaže Zoran Radovanović.