Radovanović: Sumnje u AstraZeneku nisu dokazane

0
Foto Đorđe Kojadinović

(Beta) – Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da ne bi trebalo obustavljati vakcinaciju oksfordskom vakcinom AstraZeneka, bez obzira na to što je nekoliko evropskih zemalja odlučilo da privremeno, zbog neželjenih posledica, obustavi njenu primenu.

Osam evropskih zemalja obustavilo je upotrebu AstraZeneka vakcina zbog zabrinutosti u vezi s krvnim ugrušcima.

Radovanović je agenciji Beta kazao da građani Srbije mogu da se na nekoliko dana “uzdrže” od vakcinacije AstraZenekom, jer će se sigurno pokazati da je u pitanju “lažni alarm”.

“Kada se bude uporedila učestalost poremećaja zdravlja vakcinisanih AstraZenekom sa nevakcinisama, biće sve isto. To su stanja koja se javljaju u celoj populaciji, bez obzira da li ste vakcinisani ili ne”, rekao je Radovanović.

On je ocenio da kada se kod vakcinisane osobe pojave određene reakcije na zdravlje, “odmah se stvori sumnja da je svemu tome uzrok vakcina, što ne mora da bude”.

“Sumnje u vakcinu AstraZeneka nisu dokazane. Da sačekamo još nekoliko dana i biće sve razjašnjeno. Iznenadio bih se ukoliko to nije ‘lažni alarm'”, kazao je profesor.

Naglasio je da mi u Srbiji, za sada, nemamo “stvarne indicije” da postoje neželjena dejstva od oksfordske vakcine.

“Državna agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je odobrila upotrebu vakcine AstraZeneka i ta odluka ne bi trebalo da se menja. Svako ko je zabrinut, može vakcinaciju tom vakcinom da odloži na nekoliko dana”, rekao je Radovanović.

Italija, Danska, Austrija, Estonija, Norveška, Latvija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata u 17 evropskih zemalja.

Do obustave na dve nedelje u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.

Danski zdravstveni stručnjaci kazali su da trenutno “nije utvrdjeno da postoji veza izmedju vakcine i krvnih ugrušaka”.

Italijanska agencija za lekove zabranila je u celoj zemlji upotrebu serije vakcine AstraZeneka protiv kovid-19 zbog ozbiljnih neželjenih efekata nakon vakcinacije.

Evropska agencija za lekove pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi izmedju vakicne AstraZeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.

U Srbiju je, 21. februara, stiglo 150.000 vakcina proizvodjača AstraZeneka, proizvedenih u Indiji.