Radovanović: Stvaran broj novozaraženih između 40.000 i 50.000

0
Foto N1/Youtube Screenshoot

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je stvaran broj novozaraženih mnogo veći od brojeva koje nadležni saopštavaju, kao i da veliki redovi ispred kovid ambulanti i višesatno čekanje pacijenata pokazuju da naš zdravstveni sistem “kolabira”.

„Juče nije bilo 18.000 novozaraženih, već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći. Ja bih ga stavio u raspon između 40.000 i 50.000. Ovaj soj u visokom procentu ne dovodi do klinički ispoljene slike, veliki broj zaraženih nemaju simptome, a znatan broj njih ima jako blage simptome. Takođe, mnogi kada vide koliki su redovi reše da ostanu kod kuće, tako da je stvarni broj novozaraženih neuporedivo veći“, kaže Radovanović u emisiji Studio N1 Live.

Dodaje da je omikron soj predvidiv, i podseća da su mnoge njegove kolege upozoravale da ukoliko se Nova godina proslavlja na način na koji je proslavljena – zna se šta sledi.

“Dakle, neminovno je bilo da dođe do ovog šestog talasa, ali njegove razmere zavisile su od napšeg ponašanja”, napominje Radovanović.

Ne slaže se sa konstatacijom da zdravstveni sistem naše zemlje još uvek funkcioniše, i navodi “da ako morate da čekate šest ili osam sati, to je krajnje nehumano prema pacijentima i to znači da sistem kolabira”.

Ocenjuje da ovakva pandemija kao što je uzrokovana koronavirusom može da traje dve do tri sezone i da ćemo ovog proleća izaći iz pandemijskog perioda.