Od početka pandemije juče je zabeležen najveći broj zaraženih u jednom danu, čak 8.467, pa se može zaključiti da je u toku „namerno i prirodno prokužavanje“, a profesor dr Zoran Radovanović potvrđuje za Nedeljnik da Srbija „jeste prepuštena zaražavanju od koronavirusa kao što je bilo i u maju prošle godine kada su sve kočnice puštene“ i da „samo nije lepo što se vade na Ustav“.

„To je bio izgovor da se ništa ne uradi. A Ustav je eksplicitan da mora da se štiti zdravlje naroda. Ustavni sud su mogli da pitaju još u maju i da brzo dobiju odgovor da li se krši Ustav“, kaže Radovanović povodom pojedinih tvrdnji da su kovid propusnice i obavezna vakcinacija protivzakonite.

Srbija je trenutno u samom vrhu među zemljama u svetu po broju zaraženih i pretekli smo Mongoliju. U proteklih sedam dana beležimo 97 zaraženih na 100.000 stanovnika, a Mongolija 93.

Radovanović podseća šta se desilo prošli put kada smo bili prepušteni zaražavanju od virusa u maju prošle godine.

„I tada smo imali letnji talas pandemije jer su bile dozvoljene utakmice, slavlja… Ove godine možda je Krizni štab imao neke dobre ideje, ali je narod u junu prestao da ga sluša jer su išli sa nedoslednim izjavama. I skinuli su maske. Krizni štab je očekivao 500 zaraženih pa da onda reaguju, onda je posle par dana bilo 1.000, pa 3.000 a tada je već bilo kasno“, kaže Radovanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da su pre 17 dana imali sastanak Kriznog štaba i da od tada nije bilo sastanka i da ako su kovid propusnice protivustavne onda se to kaže.

„Onda na to odgovara Krizni štab i kaže se restriktivne mere. Ako ne može, molim nekoga da nas opozove, jer mi više nemamo šta da predložimo”, istakao je dr Kon.

Radovanović dodaje da je to trebalo ranije da urade. „Nego su oni imali optimističnije prognoze. I sad su zatečeni“.

Samo u Beogradu je juče bilo više od 2.000 novozaraženih što je ogroman procenat na dnevnom nivou za grad koji ima oko milion i po stanovnika. Imajući u vidu da je broj zaraženih poslednjih desetak dana u porastu, pitanje je koliko je stvarno zaraženih jer su zvanični podaci upitni. Pitanje je i zašto se ne objavljuje indeks pozitivnosti, kao u Italiji.

„Krijemo sve brojke da bi mogli lakše da se manipuluše. Pravimo konspirativnu atmosferu. Kada su javili jednom na početku pandemije da je bilo pet umrlih, pozvala me je doktorka iz Novog Pazara da mi kaže da je samo ona te noći popunila podatke za petoro preminulih. Dakle, brojke subile mnogo veće“.

Sada se manje krije, kaže Radovanović, ali dodaje, jeste ogroman procenat zaraženih. On je zato skeptičan prema zvaničnim brojkama.

„Velike su gužve ispred kovid ambulanti i veliki broj ide kod privatnika na preglede a to se ne evidentira. A mnogi kunjaju kod kuće i ne odlaze kod lekara. Zato je besmisleno analizirati zvanične brojke jer su stvarne brojke mnogo veće“, zaključuje profesor Zoran Radovanović.

Komentar(1)

  1. Penzioner
    29. септембар 2021. 21:08

    Svako ima mogućnost da se vakciniše, pa drama ne stoji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.