Radovanović: Posle samo dve nedelje promenjene preporuke o trećoj dozi vakcine

1
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorio je u autorskom tekstu za dnevni list Danas da je Stručni komitet za imunizaciju, posle samo dve nedelje, promenio svoje preporuke kada je reč o trećoj dozi vakcine, i da je sada zauzeo stav da se više ne insistira na informacionoj RNK tehnologiji, već da su sve vakcine ravnopravne za treću dozu.

Radovanović objašnjava i da je promenjen i stav o „mešanju vakcina“, kao i da je izbor proizvođača vakcine sada određen „prethodnim iskustvom, što znači da onaj koji je dobio Sinofarm vakcinu mora da računa samo na nju“.

Dodaje i da je prioritetna lista za treću vakcinu sužena, i to „skoro samo na one koji imaju poremećaj imuniteta“.

„To znači da urast preko 70 godina više nije prioritet, dok je sama procedura usložnjena time da nadležni lekar treba da predloži vakcinaciju na osnovu medicinske dokumentacije“, objasnio je Radovanović.

On skreće pažnju i na to da su poznate zalihe vakcina u Srbiji i precizira da se raspolaže sa 1,6 miliona doza kineskog Sinofarma i 600.000 doza Fajzerove vakcine.

„Šta se toliko radikalno izmenilo u nauci za samo 14 dana, pa su stavovi Stručnog komiteta tako radikalno izmenjeni“, upitao je Radovanović i upozorio da zalihe vakcina jesu poznate, ali ne i raspoloženje građana kada je reč o revakcinaciji.

1 KOMENTAR

  1. Ništa nije promenjeno za dve nedelje, postoji samo jedan dokument sa zaključcima stručnog komiteta za imunizaciju koji se odnosi na buster dozu.

    Stručni komitet za imunizaciju nije “insistirao” na vakcini zasnovanoj na RNK tehnologiji nego je preporučio…

    Preporuka da prime buster dozu je prvenstveno upućena osobama sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa i osobama na hemodijalizi, starijima od 70 godina, starijima od 60 godina koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

    Pored toga, Stručni komitet za imunizaciju je izneo mišljenje da bi buster dozu trebalo omogućiti i drugim osobama koje su primile prve dve doze vakcine

    I na kraju, Stručni komitet za imunizaciju je ostavio mogućnost izbora da se kao buster doza dobije i vakcina zasnovana na nekom drugom mehanizmu dejstva.

Comments are closed.