Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da, da je bio u prilici, „ne bi ni uvodio kovid propusnice na način na koji su uvedene“, ali da bi se pomirio sa njihovim ukidanjem, uz insistiranje na ostalim merama. „Jedino se nikako ne sme proglašavati pobeda nad virusom, to je još daleko“, upozorio je on.

Govoreći o najavama medija da će na sednici Kriznog štaba biti ukinute kovid propusnice, Radovanović kaže da, da je bio u prilici, ne bi ih ni uvodio na način na koji su uvedene.

„Nego bih se držao evropskih iskustava i toga da virus nema radno vreme, da nije vampir koji samo radi noću“, rekao j u Novom danu na N1.

Dodao je da se jedino „nikako ne sme proglašavati pobeda nad virusom, to je još daleko“.

Dodao je da bi se pomirio sa ukidanjem kovid propusnica, ali bi insistirao na ostalim merama.

„Jesmo na tom silaznom kraku šestog talasa, međutim, došlo je do malog zastoja, nažalost ne možemo da procenjujemo razloge ni trendove, jer se kod nas malo radi određivanje varijante virusa. Ovo sad ide prirodnim rokom, jedino što moramo da budemo svesni da smo na listi zemalja u svetu koje su najlošije prošle na drugom mestu iza Bugarske, ovde je 800 na 100.000 višak smrtnosti, a u Bugarskoj još više. To je upadljivo u svetskim razmerama i onda mora da se postavi pitanje šta smo to pogrešno uradili, kako smo došli do tako neslavne pozicije“, kaže on.

Virus, dodaje, neće da nestane.

„Njega preko leta skoro neće biti, ne očekujemo neke dramatično izmenjene okolnosti što se tiče novih varijanti, ali virus će preći u endemiju, mi ćemo imati na jesen, iduće zime talasiće, završeno je s velikim talasima, po onome što čovek može da proceni, prosudi. Nisu verovatna iznenađenja, moramo da se naučimo da živimo s tim virusom, ugroženi segmenti populacije će iduće jeseni biti vakcinisani, ko je dovoljno razuman, zavrnuće rukav, na državi je da pruži građanima tu mogućnost“, kaže Radovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.