Radovanović: “Kad god smo hteli da budemo originalni i mimo sveta, onda smo nagrabusuli”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog pred današnju sednicu Kriznog štaba, poručuje da se ne slaže sa “mistifikacijom – ili vanredno stanje ili ništa”. On podseća da se vanredno stanje po Ustavu uvodi kada je opstanak države u pitanju, kada je krajnje dramatično. Kao zakonska mogućnost, ističe on, postoji i vanredna situaciju, koja omogućava sprovođenje energičnih i celishodnih mera. Pred današnju sednicu Kriznog štaba, on napominje i da u epidemiološkim merama ne treba da idemo mimo sveta, piše nova.rs.

“Konstatacija koja se čula da bez vanrednog stanja mi ne možemo ništa, to jednostavno nije tačno. Mnogi pravnici su ukazali da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno predviđa  i daje velika ovlašćenja ministru zdravlja da sprovodi vrlo energične mere – da ograničava kretanje, naređuje, sprečava, sve je to jasno nabrojano. Kao krunski argument, mi smo na osnovu tog zakona i držeći se vanredne situacije 72′ godine uspešno suzbili variolu veru. Nema razloga za tim izvrdavanjem – nema vanrednog stanja pa smo nesrećni i nemoćni. To je jedna demagoška poruka i objašnjenje zašto ne preduzimamo odgovarajuće mere, a zakonska regulativa nam to omogućava”, navodi profesor Radovanović.

On napominje da ograničenje kretanja, koje se svodi na policijski čas, može da se uvede i sada po postojećim propisima u vanrednoj situaciji – ne treba nam za to vanredno stanje.

Da bi se donele prave mere, potrebni su i pravi podaci, ističe epidemiolog.

“Ja sam skeptičan prema zvaničnim brojevima. Mislim da je gore nego što zvanični podaci prikazuju. Da bih donosio komptentne odluke, morao bih da imam uvid u stvarne podatke. Po nervozi koja se poslednjih dana javlja među medicinskim članovima Kriznog štaba, izgleda jasno da je epidemiološka sitiacija lošija nego šro se prikazuje”, primećuje naš sagovornik.

On podseća i na spisak mera koje je udruženje Ujedinjeni protiv kovida uputilo nadležnim medicinskim institucijama još u neovembru.

U tom planu udruženje je sve precizno nabrojano. To je ono što se radi u Evropi, ne treba mi da pronalazimo neke sopstvene puteve. Kad god smo hteli da budemo originalni i mimo sveta, onda smo nagrabusuli”, zaključuje Radovanović.