Radovanović: “Doći ćemo do 1000 ili više obolelih dnevno, ako ne pooštrimo mere…”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da je “evidentno da sa ovim nivoom obuhvaćenosti vakcinacijom i ovim nepoštovanjem epidemioloških mera mi ulazimo u novi talas i ako ne pooštrimo mere i ne promovišemo vakcinaciju doći ćemo do hiljadu ili više obolelih dnevno”.

„Spadamo u zemlje koje su suočene sa tim petim talasom, on će neminovno uslediti, ali srećom, jer je znatan broj stanovnika imunizovan – prirodno ili veštački (što su preležali kovid, što su vakcinisani), to čini dovoljan razlog da ne dostignemo 8.000 zaraženih dnevno“ kao u decembru prošle godine, navodi Radovanović u Novom danu na TV N1.

On ukazuje da je Srbija „sjajno obavila deo oko nabavke vakcine, ali smo potpuno i sramno zakazali u pogledu korišćenja te vakcine“.

„Došli smo u apsurdnu situaciju da zovemo strance da dođu da se vakcinišu jer ističe rok vakcinama ili da moramo da platimo da se one unište. Zdravstveno-prosvetni deo je potpuno izostao. Izgleda da postoji neki stav da ne treba uznemiravati ni vakcinaše ni antivakcinaše. Pusti, pa nek ide“, navodi Radovanović.

Delić dodaje da, pored toga što stanovništvo nije edukovano, veliki je problem što „moramo da imamo stanovništvo sa empatijom i strpljenjem, a toga nema“.

„Veliki problem je nepoverenje u Krizni štab. U početku smo im verovali, ali tokom vremena, zbog grešaka Kriznog štaba to poverenje se izgubilo, tako da niko nikom ništa ne veruje. Došli smo u haotičnu situaciju gde niko nikog ne sluša, svako sve zna i dominantna je samodovoljnost. Ne shvata se da smo odgovorni za zdravlje drugih ljudi, i nama bliskih i nama nepoznatih“, ukazuje Delić i dodaje da smo izgleda „došli u pat poziciju gde niko nije odgovoran“.

On ističe da je „neophodno da bi suzbili pandemiju – znanje, dobro organizovan zdravstveni sistem, nove tehnologiju i sveprisutna odgovornost stanovništva“.

Na pitanje da li po zakonu postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije, Radovanović smatra da su „stvari tu jasne“.

„U toku je epidemija, i zakon ne samo da omogućava, nego nameće potrebu da se reaguje. Ministar zdravlja ima pravo i obavezu da u tom pogledu interveniše. Ne treba menjati zakone, to je stvar podzakonskih akata, ministar može da donese odluku. Sa zdravstvene i etičke tačke gledišta, opet su stvari jasne. Nije tačno da imamo problema sa ustavom, jer je vakcinacija obavezna u velikom broju demokratskih zemalja, a imaju ustave kao i mi“, kaže Radovanović.

Dodaje da neko može da insistira na svojim pravima ako boluje od raka ili srca, ali ako neko boluje od zaranih bolesni, „tad su pravila druga“.

„Naš Ustavni sud je 2017, pozivajući se na Ustav, citirao član 20 koji kaže da postoje prava i slobode, ali oni mogu da budu ograničeni ako to situacija zahteva“, ukazuje Radovanović.