Radioaktivni gromobrani kao tema u Narodnoj skupštini

0
Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad, a na početku sednice poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitaanja institucijama.

Poslanik sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Milija Miletić apelovao je da se reše problemi u Elektronskoj industriji (EI) Niš u čijem posedu je, kako je kazao, “veliki broj radioaktivnih gromobrana”.

“Kada će se obezbediti sredstva da se ti radioaktivni gromobrani demontiraju i stave van funkcije”, pitao je Miletić.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić pitao je kada se može očekivati Zakon o socijalnom preduzetništvu, kako bi se podstaklo zapošljavanje najugroženijih kategorija stanovništva.

“Smatramo da je socijalno preduzetništvo najbolji način za rešavanje problema ranjivig grupa”, rekao je Krkobabić.

Nina Pavićević iz SPS-a pitala je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kada se planira početak radova na izmeštanju pruge iz centra Niša, jer se rokovi za završetak obilaznice stalno pomeraju.

“To bi poboljšalo kvalitet života gradjana, ali i bebednost u saobraćaju”, rekla je poslanica ali je dodala da to zahteva i rušenje brojnih kuća i zgrada.

Poslanik sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Aleksandar Mirković rekao je da će govoriti o bezbednosti i ljudskim pravima predsednika Srbije i pitao da li strukture bezbednosti vode računa o bezbednosti porodice Aleksandra Vučića, posebno njegovog sina Danila, kojeg mediji, kako je kazao, “na najbrutalniji način povezuju sa kriminalom”.

Mirković je rekao da je već sedam dana na delu satanizacija i kriminalizacija potodice Vučić, “pa ako se nešto desi, da gradjani kažu da se to i očekivalo”.

Poslanik je pokazao i predlog rezolucije iz 2016.godine o Srebrenici koji je, kazao je, potpisala i Marinika Tepić i rekao da je to identično ovome što se danas traži u Bosni i Hercegovini, kao i da se osudjuje čitav srpski narod.

On je molio predsedavajućeg da ako se ta rezolucija ne može vidljivije naći na sajtu, njen tekst umnože i podele poslanicima.

Predsedavajući Vladimir Orlić uputio je poslanika i gradjane da na sajtu Skupštine mogu, u arhivi, da pronadju sve akte koji su ikada predati Skupštini.

Orlić je ocenio da su evidentirani “svi sramni postupci” poslanika godinama unazad.

Na dnevnom redu je potvrdjivanje Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi Broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrdjuje Protokol o definiciji pojma “proizvodi sa poreklom” i metode administrativne saradnje.