Računica o kolektivnom imunitetu u Beogradu: “Kada dođemo do 50 odsto vakcinisanih i uzmemo u obzir i one koji su preležali kovid…”

0
Printscreen/YouTube/RTV MAG

(Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se očekuje da u narednim danima Beograd dostigne 50 odsto vakcinisanih građana.

Radojičić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je je trenutno u Beogradu 47,4 odsto vakcinisanih od kojih je obe doze vakcine primilo 38,7 odsto njih.

“Ne znamo tačan podatak koliko je ljudi imuno zato što se razbolelo u prethodnom periodu, ali verujem da ćemo se, kada budemo imali 50 odsto vakcinisanih, sa tom brojkom onih koji su preležali virus, približiti tih 75 odsto imunih što je garant kolektivnog imuniteta”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je u glavnom gradu u ponedeljak potvrđeno 107 novoinficiranih, a u utorak 126, ocenjujući da je to rezultat vakcinacije “u kojoj je Beograd rekorder”.

Kako je rekao, epidemiolozi situaciju ocenjuju nestabilnom, i nije još uvek vreme za ukidanje vanredne situacije, ali se to očekuje u narednom periodu.

Radojičić je kazao da je raspisan međunarodni tender za pripremne radove na terenu gde će se graditi “Tiršova 2”.

Kako je kazao, na taj projekat se čekalo 50 godina ali je ocenio da je važno da se “posao završi na dobar način”.

Gradonačelnik Beograda rekao je da će nova zgrada imati 61 krevet u dnevnoj bolnici i 99 soba za pacijente na odeljenjima, koje će biti jednokrevetne a gde će moći da bude dete i pratilac.

“To će biti faktički dve klinike u jednoj, gde će biti tendencija da dete što manje vremena provede u bolnici, da kroz dnevnu bolnicu mogu da brzo cirkulišu i završe svoje poslove”, rekao je on.

Najavio da će se Hitna služba nalaziti na 1.700 metara kvadratnih sa šest ambulanti koje će biti vrlo funkcionalne.

Radojičić je rekao da je vrednost tendera koji je sada raspisan 5,2 miliona evra a ukupna procena je da će biti 100 miliona evra.