Manje ili više patriotska od drugih pesama, Ramonda je osvojila stručni žiri, pokorila tviter, a i vaša večerašnja „komentatorka“ je zadovolja odlukom.

Žiri u Novom Sadu se odjavljuje i nada da ste uživali večeras, a moj ušni crv je promenio melodiju u:

„I nema ko da vodi me
Jer zvezde sve su zaspale
Ne pomažu ni molitve
Gde su nestale lila ramonde?“

Prijatna noć!

00:20 Najviše glasova publike je dobilo „Gnezdo orlovo“, ali Ramonda je pobedila. U MALME IDE TEYA DORA.

00:19 Pa, nema više šanse ni Konstrakta, a ni Zorja. Nazire se Teya Dorina pobeda.

00:17 Zejna više nema šanse, pa sada molitve usmeravamo ka Teya Dori.

00:16 Muk žirija u Novom Sadu.

00:15 Nakon glasanja stručnog žirija, tabelom vladaju: Teya Dora, Zorja i Konstrakta.

00:14 Marija Šerifović aka Futomaki, predsednica žirija daje 12 poena Ramondi, pesmi koja je spremna za Evropu, prema njenim rečima.

00:13 Aleksandar Sedlar „namiruje kosmos“ i daje Hristini 12 poena.

00:12 Takođe očekivano, Dejan Petrović 12 poena daje Breskvici.

00:11 Sajsi, očekivano, Teya Dori daje 12 glasova. Ramonda sada vodi.

00:09 Počelo je glasanje žirija, a Dušan Kurtić je osvojio i Žikino srce i medvedić dobrog srca je dobio 12 poena.

00:07 Nešto se čudno dešava sa glasanjem, niko nije siguran šta.

00:00 Srećna vam nedelja.

Ne bih ja ovde više ništa dodavala.

23:58 Molim vas, oprostite mi. Ja sam jedan nastup propustila. Ne namerno, samo posle Zejne i Konstrakte više nisam sva svoja.

A čak je nastup bio dobar. Bojana i David su tako skladni, srećni, ritmični, mada više fokusirani na nastup nego na pevanje. Slatki su, „bebe PZE-a“. Pesma je keči, živa, tera vas da ustanete. Meni je to slatko i lepo me „radi“.

Evo jedna velika sedmica za najmlađe takmičare.

23:56 To je to. To je tvit. I moj update. Budi pametna Maki, molimo te.

 23:50 Simfonijski orkestar večeras toliko uživa na sceni i to se baš lepo odražava u njihovim melodijama. Ovo je jedan od boljih revijalnih delova ikada, po mom skromnom mišljenju. Željko Joksimović fenomenalan, razorio nas je Harijevom „Lejlom“ .

Plašim se da će posle njegovog večerašnjeg nastupa neko vreme biti nestašice gela za kosu.

23:40 Večerašnjoj (vašoj omiljenoj) delegaciji pridružila se i specijalna gošća iz Zrenjanina koja kaže da je Dušan Kurtić osvojio njeno srce. I srce tviteraša. I moje srce.

Možda nije osvojio kartu za Malme, ali sve ostalo jeste.

23:29 Imamo još par minuta za glasanje, nemoj posle nismo stigli.

23:27 Tooo Futomaki je u žiriju.

Okej, izvinite, unpopular opinion, žiri je okej. Imamo tu malo Guče, malo ex yu-a, pa malo repa i malo popa. Solidno, sviđa mi se što su tu Marija Šerifović i Sajsi MC, ohrabruje malo.

23:17 Posle 10 minuta pisanja i brisanja utisaka iz Grin ruma, ne znam šta da kažem. Sve je diskutabilno, ali navikli smo, zar ne? Kristina Radenković je standardno napadna, glasna i nimalo smešna. Komentari su joj toliko besmisleni i glupi da vam se zavrti u glavi.

Njen partner Stefan Popović, prati je u stopu. Na sve to smo navikli. Navikli smo da je Kosjerina na sceni „okej“, ništa više od toga, ali nestandardno krindž. Ne kaska ona mnogo za Kristinom, pravo da vam kažem.

Valjda tako mora, da prati kolege, šta ja znam…
Slaven Došlo nesnađen. Vratite nam oku prijatnog Milana Marića.

Stilisti i šminkeri pod hitno da se menjaju.

Ipak ne bih mnogo komentarisala, predomislila sam se. Sve ovo znamo i navikli smo se.

Fokusiraću se na glasanje.

23:09 Braća Kurtić pevaju sjajno i oduvaju te uvek emocijom. Tako je i večeras.

Dušan uz ovu zvončicu je presladak.

Nije ovo Evrovizijska pesma, ali ja dok ga slušam, želim da mi svira na svadbi. Ma evo jaka osmica za Dušana Kurtića, da lepo završimo tamičarski deo, da udahnem malo vazduha pa počnem priču o Grin rumu.

23:05 Zovi me Lena.

Pa izvini Leno, kako drugačije?

Sa ovim turbanom na glavi koji me užasno podseća na nekog lika iz serije „Sulejman veličanstveni“, neki Aga je bio,

Lena je taaaaako dosadna.

Navikli smo da se ona ne pomera, da eventualno cupne dva puta u tri minuta i pomeri dva puta ruku u desno, ali godinama gledamo od nje jedno te isto, vreme je da se nekada nešto promeni.
Neobično za ovu pesmu, dosta se dobro kotira, i Lena ima sjajan glas, ali toliko od nje. A izgleda da nije shvatila da za ovo takmičenje nije dovoljno. Leno, dosta ti je tri.

23:00 Šta zna želja šta je nedohvatljivo?
Konstrakti, čini se, sve je nadohvat ruke. Stvarno je mama ovog takmičenja. Podeljena su mišljenja oko njenog nastupa.

Jedni su „oduvani“ što ništa nije „novo i bolje“, dok drugi zameraju što je nastup skoro isti kao i za In corpore sano. „Prvo je oprala ruke, da bi posle dve godine umesila hleb“.

Znate šta? Meni je Konstrakta fenomenalna. Možemo mi da nagađamo sada da li ovaj tekst ima političke konotacije, da li je kritika, da li je sprdnja, ona će nam uvek reći „tumačite kako želite“.

Scenski nastup – šuri.

Ona, prelepa kao i uvek. Moram da prokomentarišem i ovu „nobl“ kosu. Koja li je tajna zdrave Konstraktine kose?

Znam da je nadogradnja, smirite se, ali je prelepa.

Tekst – fenomenalan, drugačiji, tipičan za nju.

Dok sam gledala nastup, ježila sam se, logično.

DOKTOREEE!

10 kao kuća.

Uroš Jovićić i Marina Zdravković bi recimo rekli da je sve suprotno od ovoga. Ali nije.

22:52 Dolazimo sebi malo posle Zejninog i Zorjinog nastupa. Za sada, stručno – krizni štab Nedeljnika u Novog Sadu (subjektivno) kaže ovako:
Zejna

Teya Dora

Zorja

Keni nije mrtav

Džordži

To je to, prošle su reklame, spremamo se za mama Konstraktu.

22:41 Zejna se sabrala. I kocka je bačena. Svi delovi koji su bili loši i koje joj je publika zamerila, popravljeni su. Pucala je od samopouzdanja, koreografija je malo popravljena, minimalno, ali se Zejna više „pomerala“. Delovi pesme u kojima je „pala“ u polufinalu su popravljeni, a mi u našem Grin rumu smo se kolektivno ježili, pevali i skakali.

ZEJNA JE NAJBOLJA ZEJNA.

I to je tako, ne zamera se ništa ovoj lutkici, još uvek je moja favoritkinja i pobednica.

22:38 PEVAJ ZORJA!

Ta žena je fenomenalna. Nije moja šoljica čaja, ali sa razlogomje favoritkinja. Čitav nastup je maestralan, od glasa, preko scenografije, do kostima. Sve je „pun paketić“, što se od nje i očekivalo. Zorjin nastup, ruku na srce, nisam gledala pomno jer sam čekala Zejnu, ali čista desetka.

Izvinite zbog kratkog prekida programa, pevala je Zejna. Strpite se, „evo saće“.

22:30 Keni nije mrtav 100 poena od mene jer ne mogu mnogo da zameram jednom od mojih omiljenih bendova. A sviraju na bubnju Zorana Zarubice. I imaju providnu gitaru.

Ovaj trio ne zvuči fantastično, deluju kao da ih jede trema ili nešto drugo, ali su ritmični, vrcavi i zanimljivi. Sjajnih kostima, solidne pesme diskutablnih strofa, nisu ispunili moja očekivanja potpuno, ali su bili sasvim solidni.

22:25 Na polovini takmičarskog dela pada energija. Ne znam da li je zbog ove pice koju sam pojela ili zbog ovih radijskih pesmica. Ne bih ja tu puno komentarisala jer idu moji favoriti, dvojka za Milana.

22:18 Kaže Marko Mandić ako pobedi večeras vodi sve na after negde… Samo ću ovo ostaviti ovde 🙂

22 :16 Hajd kasnije ćemo o Grin rumu naširoko.

22:10 Nemanja Radošević je Željko Joksimović.

„Lane moje“ dve decenije kasnije. Okej je to sve, lepo je, ali nedovoljno (meni bar).  U ona tri najmanje upečatljiva nastupa o kojima sam vam pričala, Nemanja nosi drugo mesto. Posle njega ide pobednik u ovoj kategoriji. Nemanja, žao mi je (iako ti ovo ne znači ništa) od mene prva dvojka večeras. Dovoljan. Nije me proradio ovde lokal patriotizam.

22:06 Ma M.ira je kao Winx vila. Ima jako nežan i lep glas i zaista zvuči perfektno kao i na studijskom snimku. Sve je bilo prirodno, iako, po mom mišljenju, nema Evrovizijsku pesmu, ima pravi klupski hit. Falilo je nešto.
Tviteraši kažu da je ovo lajfkouč pesma, „Ustani, sve je okej, proči će.“

Ma M.ira je lutkica, i ne mogu da joj dam manje od 7 bodova.

22:00 E pa dragi Marko, nismo sigurni šta je ovo.

Nismo baš sigurni o čemu peva, a nikako nismo sigurni kakav je ovaj nastup. Zbrka svega, miks 14 različitih scena, koje nemaju veze sa pesmom, ni jedna sa drugom.

Čak ni večerašnje pevanje moje simpatije iz detinjstva nije bilo na visini zadatka. Ume to marko mnogo bolje. Prva scena podseća malo na „Amig Show“. Jedan moj eho kaže „Dno“.

Kasni jedno 12 godina.

Trojka za Marka.

21:58 Hristina je nekako ostala u senci ostalih pesama. U top 3 najmanje upečatljive pesme večeras, ona vodi.

Scenografija je lepa, Hristina je prelepa, momenat letenja je okej, glas joj je fenomenalan, ali je neupadljiva. Mlaka, dosadnjikava. Ne ostavlja nikakav utisak, falilo je energije, ali je falilo i da „pusti“ glas malo više. Mlaka četvorka.

21:44 O krindževima iz Grin ruma ćemo kasnije, mi u Novom Sadu ne možemo da se oporavimo od Teya Dorinog nastupa.

21:40 Ovaj član žirija je pao u nesvest od Teya Dorinog nastupa.

Ne znam šta da vam kažem a da već niste čuli i videli. Ovaj nastup je bio sve, scenografija, kostim, pesma, njene facijalne ekspresije. Ona je oduvala ovu scenu i sa razlogom je prva na kladionicama. Definitivno je jedna od favoritkinja.

21:33 Komentarisanju se priključuje i desna ruka kulturne rubrike Nedeljnika, Marina Zdravković, rečenicom „Da li je ova električna gitara original iz Kosovskog boja?“

Breskvicina pesma ima ono nešto, da se naježite, i to je tako. Koliko god se opirali ili ne, svi se ježimo. Breskvica nam je obećavala „spektakl“ od nastupa, a dobili smo jeftina krila sa Ali expresa i čudnu scenografiju. Apsolutno bez energije.

Da je zaista bio spekakl kakav je obećavala, možda bi „Gnezdo orlovo“ zaista išlo u Malme.

Ipak, za Breskvicu jaka sedmica jer je, svidelo se to vama ili ne, pesma lepo zvuči.

https://twitter.com/e_jojana/status/1764025474630516810?s=46&t=yrc4wXx2TXjFcUdCwVR8jg

21:28 Favorit Marka Prelevića, jedan od mojih favorita i miljenik ženskog dela publike – Džordži je takođe lep početak večeri. Kada zanemarimo njegove izjave (jer nismo večeras ovde da komentarišemo to), Džordži je pravo osveženje. Iako, vrlo verovatno, ne ide u Malme, „Luna park“ je sigurno novi radijski hit.

Samo nije baš najjasnije kako je njegov nastup povezan sa pesmom, ali lep pokušaj, sjajna energija, dobar glas i Džordžijevo pljuvanje su bili dobri. Jaka šestica (ne zamerite mi ako se moje ocene ne poklapaju sa vašim).

Malo podseća na Joker Out, zar ne?

21:26 Iva Lorens sjajna, crvena boja kose je jača nego u polufinalu, a nastup i kadriranje RTS-a su se dosta poboljšali. Od ovog žirija jaka sedmica. Glas joj zvuči skoro jednako dobro kao na studijskom snimku.

21:19 Zaista mislim da nema osobe kojoj se ne okrene želudac na sam pomen Grin ruma. Svima nam je jasno da program mora nekako da se popuni, ali Pesma za evroviziju se pretvorila u promociju ABBE i Švedske.

21:12 Ovaj stručni žiri (i eho) ima samo jednu reakciju na „nastup“ voditelja. „Užas“. Treću veče forsira se ABBA, ali ovo Slavena, Kristinu, Draganu i Stefana zaista nismo morali da gledamo u ovom izdanju. Taman kada pomislimo da su prevazišli sebe, oni nam prirede novi „spekatkl“.

21:00 Počelo je! Naravno da prvo slušamo Lane moje, jer kako drugačije.

I naravno, prvo obraćanje Slavena Došla večeras, i prvi krindž.

Dok u Novom Sadu jedan deo Redakcije (koji činim samo ja), ne može da dočeka takmičarski deo, drugi deo redakcije, na drugom kraju Srbije, ne deli ovakvo uzbuđenje oko takmičenja.

**************

Prvog dana martovskog vikenda slavimo Pesmu za Evroviziju.

Dobro, ne baš svi, ali jedan deo redakcije Nedeljnika, većina tviteraša i deo društva koji još uvek voli ovo takmičenje. Oni drugi su tu da večeras (kao i svake godine) tradicionalno ishejtuju svaki segment takmičenja – pesme, nastupe, takmičare, produkciju – oni koji vrlo strogo drže do toga da je poslednji dobar izbor bila „Molitva“ ili „Lane moje“.

U 21 čas na RTS-u i (kako su Dragana Kosjerina i Slaven Došlo ponovili cca 200 puta tokom polufinalnih večeri) prenos izbora za našeg predstavnika na Evroviziji će biti strimovan i na zvaničnom sajtu Evrovizije, što nije bio slučaj ranijih godina.

Tokom prve dve polufinalne večeri, takmičilo se 28 numera, od kojih je u veliko finale prošlo 16.
Nakon izvlačenja kuglica sa rednim brojevima nastupa, raspored je sledeći:

 1. Iva Lorens – Dom

 

 1. Džordži – Luna park

 

 1. Breskvica – Gnezdo orlovo

 

 1. Teya Dora – Ramonda

 

 1. Hristina – Bedem

 

 1. Marko Mandić – Dno

 

 1. M.ira – Percepcija

 

 1. Nemanja Radošević – Jutra bez tebe

 

 1. Milan Bujaković – Moje, tvoje

 

 1. „Keni nije mrtav“ – Dijamanti

 

 1. Zorja – Lik u ogledalu

 

 1. Zejna – Najbolja

 

 1. Konstrakta – Novo, bolje

 

 1. Bojana & David – NO, NO, NO

 

 1. Lena Kovačević – Zovi me Lena

 

 1. Dušan Kurtić – Za tebe živim

Dobrodošli u blog uživo Nedeljnika.

Uz sve vas koji ne delite mišljenje da je ovo takmičenje potpuni kič posut šljokicama, često praćen patriotizmom i jeftinim kostimima (iako, ruku na srce, neki kostimi zaista to i jesu), parada šunda i uglavnom treš muzike, često nezanimljivo, gde se mešaju aktivizam (LGBTQ+ i razni drugi oblici) i politika večeras će biti jednočlana ekipa Nedeljnika (uz eho četiri komentatorke u pozadini).

Večerašnji blog će biti, netipično za našu redakciju, veoma subjektivan i pristrasan. Odmah ću vam reći da imam nekoliko favorita, ali da je, kakav god ishod bio, za mene Zejna najbolja, iako kladionice kažu suprotno.

Za sada, prvo mesto drži fantastična Teya Dora, u za njom se iz časa u čas smenjuju Zorja i Breskvica – oko čije se pesme podigla ogromna prašina istog trenutka kako je RTS na svom Jutjub kanalu pustio pesme.

Breskvicino „Gnezdo orlovo“ su klinci u dvorištu moje zgrade pevali ceo dan, pa moram da priznam da sam dobila ušnog crva. Ali to i dalje ne znači da mi se sviđa pesma.

Da li su u pravu kladionice, Marko Prelević (čiji je favorit Džordži), Ivan Radojičić (koji navija za Ivu Lorens) ili ja, koja sam prethodnih 15 dana smarala sve oko sebe da slušaju Zejnu, videćemo kroz nekoliko sati.

Ostanite uz nas za politički nekorektne komentare, najbolje reakcije i pomalo ozbiljnih analiza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.