Putin: Zapad nije odgovorio na ključna pitanja koja brinu Rusiju

0
Beta/(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da Zapad nije razmotrio ključne uslove Rusije za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a, odustajanje od razmeštanja naoružanja Alijanse u blizini ruskih granica i povlačenje svojih snaga iz istočne Evrope, saopštio je Kremlj.

SAD i NATO su ove nedelje formalno odbacili te zahteve, iako je Vašington naveo da postoje oblasti o kojima je moguće diskutovati, dajući nadu da postoji način da se izbegne rat usred gomilanja više od 100.000 ruskih vojnika u blizini Ukrajine.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO-a i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

Putin nije izneo javno nikakve primedbe o odgovoru Zapada, ali je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da to ostavlja male šanse za postizanje sporazuma.

Lavrov je rekao da Rusija želi diplomatiju, a ne rat, posle američkog poziva da se “vrati za pregovarački sto” i da ne napada Ukrajinu.

“Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu”, rekao je Lavrov u intervjuu koji je emitovan na više ruskih medija.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je u četvrtak ukrajinskog lidera da postoji mogućnost da Rusija izvede invaziju na Ukrajinu u februaru. Rusija je više puta negirala da planira napad.

Vašington je upozorio Moskvu na razorne sankcije ako napadne Ukrajinu, koje će pogoditi visoke ruske zvaničnike i ključne privredne sektore.

Upitan o mogućim sankcijama, Lavrov je rekao da je Moskva upozorila Vašington da bi njihovo uvodjenje predstavljalo potpuni prekid veza.

Dok Moskva i Zapad razmišljaju o svojim sledećim koracima, NATO je rekao da pojačava svoje odvraćanje u regionu Baltičkog mora, a SAD su stavile u pripravnost 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi.