Kada je severnokorejski lider Kim Džong Un posetio istočnu Rusiju u septembru, imao je misiju da vidi što je više moguće ruskog oružja. Tokom višednevne posete, Kim je bio u pilotskoj kabini jednog od najsavremenijih ruskih borbenih aviona, zatim je imao priliku da vidi strateške bombardere sa nuklearnim kapacitetom, a obišao je i ratni brod u ruskoj pacifičkoj floti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sa Kimom obišao i najsavremeniji ruski kosmodrom Vostočni, gde je priznao da će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite.

Tokom susreta je naglašeno jačanje vojnih veza Moskve i Pjongjanga, ali nije bilo formalnih sporazuma što je iznenadilo neke posmatrače. Međutim, kada Putin uskoro poseti Severnu Koreju – prvi put za 24 godine – možda će biti konkretnijih rezultata od rukovanja, prema nekim analitičarima koji ocenjuju da dve strane verovatno rade na dodatnom učvršćavanju vojne saradnje, prenosi N1.

„Očekivao bih neki konkretniji rezultat posete, a ne samo prijateljski razgovor“, kaže Aleksej Muravjov, koji proučava nacionalnu bezbednost i strateške studije na australijskom Univerzitetu Kurtin.

Ruske vlasti potvrdile su da Putin planira da poseti Severnu Koreju, ali nisu precizirale kada. Južnokorejske vlasti u sredu su saopštile da će se to verovatno dogoditi „narednih nekoliko dana“.

Visoke američke i južnokorejske diplomate u petak su telefonom razgovarale o Putinovoj poseti. Prema navodima Seula, obe strane su upozorile da poseta ruskog lidera ne bi trebalo da rezultira kršenjima rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojima se zabranjuje niz ekonomskih i vojnih veza sa Pjongjangom.

Usponi i padovi

Rusija je decenijama bila jedan od najvažnijih ekonomskih i vojnih saveznika Severne Koreje, uz Kinu. Međutim, ti odnosi su ponekad bili i napeti.

Rusija – stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta – 2017. godine je podržala međunarodne sankcije zbog razvoja nuklearnog oružja u Severnoj Koreji. Od tada, Putin i Kim su pronalazili razloge da sarađuju, dok vode kampanju protiv uticaja Zapada.

Nakon što je 2019. godine napustio razgovore sa SAD, Kim je značajno proširio nuklearni arsenal čiji cilj je, kako tvrdi, odvraćanje Amerike i njenih regionalnih saveznika.

U međuvremenu, Putin je pokrenuo punu ofanzivu nad Ukrajinom 2022. godine, od kada se bori sa ukrajinskim snagama koje podržavaju zapadne zemlje.

Ubrzo nakon početka ruske invazije, Kim je postao samo jedan od nekoliko svetskih lidera koji su podržali Putinov rat.

Nezavisni posmatrači utvrdili su da se na ukrajinskom ratištu koristi severnokorejsko oružje, uključujući rakete, što je potvrdilo navode američke vlade da Severna Koreja snabdeva Rusiju municijom.

Taj razvoj događaja u skladu je sa sve češćim ruskim potezima kojima se možda direktno krše sankcije UN, kojima se Moskva sada protivi.

Putinova poseta

Putin će možda i dalje biti oprezan u odnosima sa Pjongjangom. Verovatno neće u potpunosti ili eksplicitno odustati od sankcija UN, s obzirom na to da Moskva želi da se predstavi kao odgovoran igrač koji poštuje međunarodno pravo, smatra Muravjov.

Ističe, međutim, da će Rusija „možda pokazati srednji prst Zapadu“ tako što će postepeno slabiti sankcije protiv Severne Koreje.

„Rusija je sada čak pod više sankcija od Severne Koreje, tako da ako krši međunarodne kaznene mere, šta može da pretrpi više od onoga što joj je već nametnuto zbog agresivnih akcija u Ukrajini“.

Putin bi takođe mogao da iskoristi posetu Severnoj Koreji da naglasi dalju podršku satelitskom programu te zemlje.

Od Kimove posete Rusiji, Severna Koreja lansirala je dva satelita. Iako najnovije lansiranje nije uspelo, analitičari kažu da to što Pjongjang koristi novu vrstu rakete sugeriše da je imao pomoć Moskve.

Iako sankcije UN i dalje značajno ograničavaju saradnju Rusije i Severne Koreje, obe zemlje mogu da pronađu načine da ekonomski sarađuju, između ostalog da se severnokorejski radnici šalju u Rusiju, kaže Artjom Lukin, profesor ruskog Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

„Rusija nikada nije rekla da će prestati da poštuje sankcije Saveta bezbjednosti UN protiv Severne Koreje. Međutim, postoje načini da se to reši – samo pogledajte Kinu. Mislim da bi Rusija mogla da koristi isti šablon“, kaže Lukin za Glas Amerike.

Odbio je međutim da spekuliše kako bi Rusija mogla da podrži sevenokorejski program naoružanja, ali je priznao da se čini da je „Rusija jedina velika sila koja može da Severnoj Koreji obezbijedi neke resurse zbog kojih bi se osećala bezbjedno“.

Dodao je i da je nemoguće znati da li će proširena saradnja dve zemlje nadživeti rat u Ukrajini, ali je sugerisao da je ovde možda reč o dugoročnim interesima.

„Može se reći da odnosi Rusije i Severne Koreje predstavaljaju de fakto svrstavanje. Ne znamo da li će to dovesti do konkretnog saveza, ali ne bih to isključio“, zaključuje on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.