Putin spreman da nastavi dijalog ako je za to i Vašington spreman

0
Foto Beta/(Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

(Beta-AFP) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je spreman da nastavi dijalog sa SAD, ako su i one spremne na to.

On je to rekao dan posle svog prvog samita sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u Ženevi. 

“Spremni smo da nastavimo dijalog u istoj meri u kojoj je američka strana spremna”, rekao je Putin prilikom susreta sa diplomcima škole za obuku visokih ruskih zvaničnika, prenošenog na televiziji.

Govoreći o svom susretu sa Bajdenom, juče u Ženevi, ruski predsednik je rekao da su njih dvojica mogli da se razumeju i da razumeju uzajamne stavove o ključnim pitanjima.

Putin je zatim dodao da njegov sagovornik odaje utisak “profesionalca” sa kim “treba raditi vrlo pažljivo da se ne bi nešto propustilo”.

On je odgovorio i na pitanje o kognitivnim sposobnostima svog sagovornika, pošto neki ukazuju na Bajdenove odmakle godine. 

“On ne dozvoljava da mu bilo šta promakne, garantujem vam. Razume šta želi da postigne i to radi vrlo vešto, to se vrlo brzo oseti. Ali istovremeno atmosfera je bila vrlo prijateljska”, rekao je Putin.

Putin je medjutim potkačio portparolku američkog predsednika Džen Psaki i, kako je ocenio, američki konvencionalizam.

“Njegova predstavnica za medije je jedna mlada žena, obrazovana, lepa, ali stalno sve meša. Nije da nije obrazovana, ili da joj je pamćenje loše, nego samo kada ljudi misle da je nešto od drugorazrednog značaja, ne pridaju mu baš pažnju. Amerikanci misle da nema ništa važnije od njih samih, to je njihov stil”, rekao je Putin.

Prvi samit Putina i Bajdena održan je juče u Ženevi, ruski predsednik je ocenio da je bio “konstruktivan”, a američki predsednik da je bio “pozitivan”, obojica državnika su radili na smirivanju tenzija.

Najkonkretniji elementi koji su proizašli iz sastanka su skoro uspostavljanje dijaloga o strateškoj bezbednosti, posebno pitanja razoružanja i vraćanje ambasadora dve zemlje na njihova mesta.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je objavila da će se ruski ambasador Anatoli Antonov vratiti u Vašington već iduće nedelje.