Putin se vakcinisao i oseća se dobro: “Primio je pouzdanu i efikasnu vakcinu…”

0
(Beta/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin vakcinisao se danas protiv kovid-19, bez prisustvo kamera, i oseća se dobro, izjavio je njegov portparol Dmitrij Peskov.

On je rekao da će Putin sutra nastaviti sa planiranim obavezama.

Peskov je ranije danas najavio da će ruski predsednik primiti prvu dozu u toku dana, ali ne pred kamerama jer “nikad nije bio pristalica toga i ne sviđa mu se”.

On nije hteo da otkrije koju će od tri vakcine odobrene za upotrebu u Rusiji primiti Putin, rekavši samo da su sve tri “apsolutno dobre, pouzdane i efikasne”.

Putin je juče najavio da će se vakcinisati danas, tek nekoliko meseci pošto je u Rusiji počela masovna imunizacija protiv kovid-19.

Rusija po stopi vakcinacije zaostaje za mnogim zemljama i kritičari Kremlja tvrde da je Putinovo oklevanje da se vakciniše doprinelo neodlučnosti građana: samo 6,3 miliona ljudi, ili 4,3 odsto od 146 miliona stanovnika Rusije, primilo je najmanje jednu dozu.

Ankete koje je sproveo nezavisni ruski centar Levada pokazale su da je broj Rusa koji ne žele da se vakcinišu domaćom vakcinom “Sputnjik V” porastao sa 58 odsto u decembru na 62 u februaru.