(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uskoro odobriti vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, rekavši da je taj potez od suštinskog značaja za uvećanje globalnih zaliha.

Putin je rekao u razgovoru sa predsednikom Medjunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Frančeskom Rokom, da je neophodno odobrenje SZO kako bi Rusija pomogla drugim državama isporučujući Sputnjik V, izmedju ostalog i besplatno.

„Nameravamo da proširimo takvu pomoć“, rekao je Putin.

Odobrenje SZO bilo bi znak medjunarodnog poverenja u vakcinu posle rigoroznog procesa ispitivanja i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom sveta zavisno od potrebe.

Ruski lider je rekao i da bi odobrenje SZO omogućilo Rusima i drugima koji su primili vakcinu Sputnjik V da slobodno putuju, a takvih je oko 200 miliona širom sveta.

Putin, koji je uprkos porastu broja infekcija u Rusiji više puta ponovio da vakcinacija treba da ostane dobrovoljna, naglasio je danas da su vlasti koriste „ubedjivanje, a ne pritisak“ i da se bore protiv „predrasuda i mitova koji izazivaju averziju prema vakcinaciji“.
Foto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.