Putin: Rusija spremna na saradnju sa bilo kojim pobednikom izbora u SAD

0
(Beta/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta) – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio danas da je njegova zemlja spremna da radi s bilo kojim američkim predsednikom bez obzira na to ko pobedi na izborima sledeće sedmice, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Analiziramo sva dešavanja (oko predstojećih američkih predsedničkih izbora 3. novembra). Prihvatićemo svaku odluku američkog naroda i sarađivaćemo sa bilo kojom administracijom. Nadam se da će odluka biti dobro izvagana”, rekao je Putin na plenarnom zasedanju VTB foruma kapitala “Rusija poziva”. 

Ruski predsednik odbio je detaljnije da govori o američkim izborima navodeći da bi svaka izjava iz Rusije  mogla da bude protumačena kao mešanje u izborni proces u SAD. 

Američke obaveštajne agencije zaključile su da se Moskva mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine s ciljem da pomogne Trampu, uključujući i hakovanje kampanje njegove suparnice Hilari Klinton. 

Moskva je odbacila te optužbe. 

U septembru su se pojavila nova upozorenja zbog ruskih hakera usmerenih na izbore 2020. godine, uključujući optužnicu protiv Rusa koji je krao identitete Amerikanaca kao deo mešanja u izbore i izricanje sankcija ruskom političaru zbog širenja dezinformacija. 

Rusija je ponovo negirala da pokušava da se meša u sadašnju kampanju.