Putin otvorio železničku prugu između Rusije i Krima

0
Foto: Tanjug-AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je otvorio železničku prugu koja povezuje Rusiju i Krim, crnomorsko poluostrvo u sastavu Ukrajine, koje je Rusija aneksirala 2014. godine.

“To je veoma prijatan i važan događaj za Krim i jug Rusije, kao i za celu našu zemlju”, rekao je Putin na ceremoniji otvaranja.

“Svojim radom, talentom, odlučnošću i jednodušnošću pokazali ste da je Rusija sposobna da radi takve infrastrukturne projekte svetske razmere. Ovo je, na kraju, ipak najduži most, ne samo u Rusiji, već i u Evropi”, rekao je Putin na mostu koji povezuje poluostrvo Kerč na Krimu sa Tamanom, na jugu Rusije, preneo je Njujork tajms.

Putin je prvi putovao tom prugom dugom 19 kilometara, a bio je u lokomotivi u kabini zajedno sa mašinovođom.

Drumski deo mosta otvoren je u maju 2018. godine i tada je Putin prvi prešao most u narandžastom kamionu koji je on vozio, a za njim je išla kolona od desetak vozila.

Gradnja mosta počela je u februaru 2016. godine i poverena je milijarderu Arkadiju Rotenbergu, Putinovom partneru u džudou.

Rusija je pripojila Krim u martu 2014. godine posle referenduma koji osporavaju Kijev i Zapad. Posle tog pripajanja izbio je sukob na istoku Ukrajine, između tamošnjih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika. U tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.