Putin optužio Kijev za odstupanje od dogovora u Istanbulu: “Pregovori su ponovo u ćorsokaku”

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

(Beta) – Predsednik Rusije Vladimnir Putin optužio je danas Kijev da je odstupio od dogovora postignutih u Istanbulu, navodeći da će Rusija nastaviti vojnu operaciju u Ukrajini dok ne realizuje postavljene zadatke.

“U Istanbulu smo postigli određeni nivo dogovora koji se sastojao u tome da se bezbednosne garancije za Ukrajinu – a ukrajinska strana za sebe izriče veoma oštre bezbednosne garancije – neće proširiti na teritoriju Krima, Sevastopolja i Donbasa. Videli smo, usledile su naše akcije na stvaranju uslova za nastavak dogovora – pregovaračkog procesa. Umesto toga, suočili smo se sa provokacijom u Buči i, što je najvažnije, ukrajinska strana je odstupila od svojih dogovora u Istanbulu”, rekao je Putin.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Amurskoj oblasti, izjavio da mu je rečeno da je ukrajinska strana “ponovo nešto promenila”, te da on ne zna te promene.

“Ali dosadašnja nedoslednost u fundamentalnim pitanjima stvara određene poteškoće u postizanju konačnih sporazuma prihvatljivih svima na pregovaračkom putu. I dok se to ne desi, vojna operacija će se nastaviti dok se ne završi u potpunosti i dok se ne reše zadaci koji su postavljeni na početku ove operacije”, naveo je Putin.

Po njegovoj oceni, pregovori su vraćeni u ćorsokak.