Putin ocenio “tragičnim” prisustvo SAD u Avganistanu: “Nemoguće nametnuti bilo šta iz inostranstva…”

0

(Beta-AFP) – Dvadeset godina rata i američkog prisustva u Avganistanu bili su “tragedija” za tu zemlju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle povlačenja snaga SAD iz Avganistana.

“Američki vojnici su 20 godina bili prisutni na  toj teritoriji (Avganistanu), 20 godina su pokašali da ‘civilizuju’ ljude koji tamo žive i da im nameću svoje norme i životne standarde”, rekao je Putin i dodao da je rezultat “tragedija”.

“Rezultat je tragedija, gubici za one koji su to učinili, SAD, a još više za ljude koji žive na teritoriji Avganistana”, rekao je predsednik Rusija.

Putin je o budućnosti zemlje posle povlačenja Amerikanaca i njihovih saveznika, ocenio da je “nemoguće nametnuti bilo šta iz inostranstva”.

Ruske vlasti zauzele su prilično pomirljiv stav prema talibanima, priznajući njihovu pobedu i pozivajući ih na “nacionalni dijalog” za formiranje predstavničke vlade.

Moskva, međutim, i dalje smatra talibane “terorističkom” grupom, iako je Rusija godinama u dijalogu sa njima, i namerava da prizna njihovu vlast u Avganistanu samo ako daju dovoljna obećanja.

Rusija je posebno zabrinuta za bezbednost bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji, koja se graniči sa Avganistanom.

Moskva takođe želi da spreči regionalni priliv izbeglica, kao i novi porast trgovine opijumom i heroinom.