Putin o vakcini Sputnjik V: “Najbezbednija i najefikasnija”

0

(Beta-AP) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ruske vakcine “dokazano najbezbednije i najefikasnije” i naglasio da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njihovom upotrebom.

On je, na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pohvalio odgovor svoje zemlje na pandemiju kovida -19 i njenu efikasnost u proizvodnji vakcina, ali je izrazio žaljenje zbog zabrane kupovine u pojedinim zemljama koje su prema njegovoj oceni politički motivisane. 

Prošle godine Rusija je prva na svetu odobrila vakcinu protiv korona virusa, ali je od tada polako napredovala u imunizaciji svog stanovništva. Slab tempo vakcinacije delimično se pripisuje skepticizmu javnosti prema vakcinama usled kontroverznih signala vlasti.Stručnjaci su postavili pitanje da li će Rusija uspeti da ispuni vladin cilj da vakciniše više od 30 miliona od 146 miliona ljudi u zemlji do sredine juna, a skoro 69 miliona do avgusta.

Putin je danas ponovo pozvao Ruse da se vakcinišu, ali i strane državljane da posete Rusiju kako bi primili vakcinu protiv korona virusa, rekavši da će naložiti vladi da odmah počne sa razmatranjem svih aspekta tog pitanja kako bi se vakcinacija stranaca što pre realizovala.

On je, u govoru na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, naglasio potrebu za jačanjem međunarodnog odgovora na klimatske promene, napominjući da je topljenje “permafrosta” (večnog leda) glavni izazov za ruski arktički region.

“Imamo čitave gradove sagrađene na večitom ledu”, rekao je. “Šta će se dogoditi ako sve počne da se topi?”

Putin će se 16. juna u Ženevi sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će, prema najavama američkih i ruskih zvaničnika, razgovarati i o klimatskim promenama i naporima na suzbijanju korona virusa.