Putin o ruskim “petokolonašima”, “prozapadnim izdajnicima i ološima”: “Naravno da će Zapad da se kladi na one koji zarađuju ovde, a žive tamo kod njih”

0
EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK

Vladimir Putin oštro je upozorio “ruske izdajnike koje Zapad koristi kao petu kolonu da uništi Rusiju”, prenosi Rojters.

Predsednik Ruske Federacije osudio je Ruse koji su mentalno više usklađeni sa Zapadom nego sa Rusijom i rekao kako ruski narod ima mogućnost da brzo raspozna razliku između patriota i izdajnika.

“Naravno da će Zapad pokušati da se osloni na svoju petu kolonu, odnosno na izdajnike koji zarađuju svoj novac ovde, a žive tamo. Kada kažem žive, ne mislim geopoltički, nego mentalno. Njihovo razmišljanje je ropsko”, rekao je Putin ruskim ministrima.

“Bilo koji ljudi, a naročito ruski narod, su u mogućnosti da razaznaju patriotu od izdajnika i ološa koje će ispljunuti kao mušicu koja je slučajno uletela u njihova usta”.

Ruski opozicionar Mihail Kasjanov koji je bio Putinov prvi premijer na početku milenijuma, osudio je predsednikove reči putem svog Tviter profila.

“Putin je intenzivirao svoje akcije da uništi Rusiju i u suštini on je objavio početak masovne represije protiv onih koji nisu saglasni sa njegovim režimom. Ovo se već dešavalo u našoj istoriji, ali ne samo u našoj”, napisao je Kasjanov.

Putin je dodao da Zapad svojim petokolonašima pokušava da podeli Rusiju i isprovocira građanske sukobe.

“Njihov jedini cilj je da unište Rusiju. Ubeđen sam da će ovo prirodno i neophodno samočišćenje našeg društva osnažiti našu zemlju, solidarnost i koheziju, kao i spremnost za nove izazove”, rekao je Putin.

Ruski analitičar Andrej Kolesnikov prokomentarisao je Putinove odluke kao orvelovske.

“Putin je na orvelovski način podelio građana Rusije na čiste i nečiste”, napisao je Kolesnikov.