Putin o garancijama bezbednosti: “Lopta je na strani NATO…”

0
(Beta/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

(Beta) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas nadu da će pregovori o garancijama bezbednosti sa SAD i NATO krenuti konstruktivnim putem.

Na 17. po redu godišnjoj konferenciji za novinare, Putin je naveo da je kada je reč o inicijativi o garancijama bezbednosti Moskva postavila pitanje direktno i bez lukavsta. Dodao je da je sada lopta na strani NATO, i da organizacija mora nešto da odgovori.

Po njegovim rečima, za sada je reakcija pozitivna.

“Jasno je da je jedan od najvažnijih elemenata danas stabilnost i bezbednost. Mi moramo da znamo kako će biti osigurana naša bezbednost. Zato smo bez ikakvog lukavstva direktno rekli da nikakvog širenja na dalje na Istok ne sme da bude. Lopta je na njihovoj strani, oni moraju nešto da nam odgovore. U celini, za sada vidimo pozitivnu reakciju”, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, Rusiju su “bezobrazno prevarili” kada su devedesetih godina obećali da se NATO neće širiti na Istok.

“Jesmo li mi stavili rakete pored granica SAD? Ne, to se SAD nalazi kod nas na pragu. Da li je suvišan zahtev da se ne stave nikakvi ofanzivni sistemi pored naše kuće? Šta je tu neobično? Vi od mene tražite garancije? Vi nama treba da date garancije. I to odmah”, rekao je Putin.