Putin: Nijedna odluka o Kosovu ne može biti doneta bez Saveta bezbednosti UN

0
Beta - AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će Rusija da podrži Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji i da je jasno da nijedna odluka ne može da bude doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vučićev kabinet je saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru rekao da će o pitanju Kosova nasamo razgovarati s Vučićem koji će 24. juna biti u Moskvi da bi prisustvovao paradi tokom proslave Dana pobede, odložene zbog pandemije.

Vučić je, kako je preneto, istakao da mu je “velika čast da učestvuje na proslavi 75-godišnjice pobede nad fašizmom, jer se ponosi činjenicom da su srpski i ruski narod u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani slobodarstva”.

“Zato nema važnijeg zadatka od čuvanja sećanja na slavnu istoriju i istinu o borbi koja je donela slobodu i mir”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da “sa zadovoljstvom očekuje” posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu ove nedelje.

“To što je za prvu posetu inostranstvu posle prinudne pauze izazvane pandemijom korona virusa izabrao našu zemlju, za nas je još jedna potvrda najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva”, istakao je Vučić.

Dodao je da se nada da će s Lavrovom “detaljno razgovarati” o političkoj i privrednoj saradnji i o Balkanu i svetu.

Putin je “potvrdio da će ponovo da poseti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja Hrama Svetog Save (u Beogradu) i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve”, saopštio je Vučičev kabinet.

Predsednik Rusije je “izrazio je uverenje u pobedu liste koju na predstojećim izborima predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poželeo mu svaki uspeh”, navodi se u saopštenju.

Kremlj: Putin se založio za postizanje kompromisnog rešenja koje bi odobrio SB UN

Predsednik Rusije Vladimir Putin založio se danas u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja koje bi odobrio Savet bezbednosti UN, saopštio je Kremlj.

“Tokom detaljne razmene mišljenja o rešavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN”, navodi se u saopštenju povodom današnjeg telefonskog razgovora dva lidera.

Kremlj je naveo da je u razgovoru, održanom “na inicijativu srpske strane”, data “pozitivna ocena visokom nivou rusko-srpskog strateškog partnerstva”.

“Razmotrene su perspektive za intenziviranje medjudržavne saradnje, u kontekstu postepenog ukidanja restriktivnih mera povezanih s pandemijom korona virusa”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Vučić potvrdio da će prisustvovati paradi u Moskvi 24. juna, povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Portparopl Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 12. juna da konačni spisak stranih lidera koji žele da prisustvuju paradi još nije sastavljen.

Peskov je tada rekao da Kremlj očekuje dolazak šefova Zajednice nezavisnih država i neke druge lidere, i dodao da je Vučić “izrazio želju” da prisustvuje.

(Beta)