Putin najavio “čvrst” odgovor Zapadu: “Ako zadrže agresivan stav prema nama, preduzećemo vojne i tehničke mere”

0
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

(Beta) – Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je danas “vojni i tehnički” odgovor ako njegovi zapadni rivali ne prekinu svoju, kako Rusija smatra, preteću politiku, uz rastuće tenzije oko Ukrajine.

“U slučaju da se zadrži vrlo očigledno agresivan stav naših zapadnih kolega mi ćemo preduzeti odgovarajuće vojne i tehničke mere odmazde, reagovati čvrsto na nepriajteljske akcije. Na to imamo apsolutno pravo”, rekao je Putin u izjavi pred predstavnicima ruske vojske i ministarstva odbrane.

On je rekao da jačanje vojnih grupacija SAD i NATO na granciama Rusije, kao i organizovanje većih vojnih vežbi predstavljaju ozbiljan izvor zabrinutosti. 

Zapad za isto to optužuje Kremlj, navodeći da je Rusija nagomilala desetine hiljade vojnika na ruskoj granici sa Ukrajinom u primpremi ofanzive.

U tom kontekstu ruski predsednik je ponovo istakao potrebu da SAD i NATO daju bezbednosne garancije Rusiji tako što će potpisati ugovore kojim bi se zabranilo svako buduće širenje Atlantskog saveza.

On je već uputio takav zahtev američkom predsedniku Džou Bajdenu za vreme video razgovora početkom decembra, i posle je prošle nedelje objavio predloge tih ugovora.

Putin je rekao da čak i ako se Moskvi ispune ovi zahtevi to neće biti dovoljno. On je tako optužio SAD da izlaze iz potpisanih uzgovora kada im to odgovara ili da krše međunarodno pravo dok istovremeno od drugih traže da ga poštuju, navodeći da mu je dosta takvih manipulacija.