Sastanak Putina i Vučića u Sočiju: Dogovor oko cene gasa za narednih šest meseci i lepe želje pred aprilske izbore…

1
(Beta/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da će biti nađeno rešenje za cenu ruskog gasa koje će biti prihvatljivo za Srbiju i poželeo Vučiću uspeh na narednim izborima u aprilu.

“Znam da vas neka pitanja posebno brinu, povezana sa istekom ugovora o kupovini gasa. Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim subjektima da završe taj posao. U svakom slučaju, naći ćemo takvo rešenje koje će biti sigurno prihvatljivo za naše srpske prijatelje”, rekao je Putin.

Putin je rekao da će u aprilu biti održani izbori u Srbiji i Vučiću poželeo uspeh.

“Hoću da izrazim zahvalnost za vašu ličnu pažnju koju poklanjate razvoju rusko-srpskih odnosa”, rekao je Putin, izražavajući nadu da će birači to podržati.

“Želim vam uspeh”, naveo je ruski predsednik na početku razgovora sa Vučićem u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Vučić je zahvalio Putinu što je našao vreme za susret uprkos pandemiji koronavirusa.

“Smatram da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou, da su dve zemlje streteški partneri, kao i da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim oblastima”, rekao je Vučić i izrazio veliku zahvalnost za rusku podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije je kasnije, u obraćanju Pinku, dodao da se predsednik Rusije saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara.

Vučić je televiziji Pink rekao da je reč o “neverovatnoj ceni” i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u tih šest meseci.

Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

“Mogu samo dve stvari da kažem, predsednik Putin je rekao da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cenu i nakon tih šeset mesci. I cenu i povećanje obima”, dodao je Vučić.

Putin je rekao da je saradnja u oblasti borbe protiv koronavirusa pozitivan momenat u bilateralnoj saradnji i dokaz međusobnog poverenja.

“Drago mi je da konstatujem da ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine ‘Sputnjik Ve’ nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu što je izuzetno važno i za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje koji takođe govori o uzajamnom poverenju i dubokoj saradnji”, istakao je ruski predsednik

Ruski predsednik je istakao i važnost vojno-tehničke saradnje dve zemlje, kao i saradnje na međunarodnoj areni.

“Što se tiče Kosova, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rešenju kosovskog problema i nadam se da će se rešiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive”, rekoa je Putin.

Vučić, koji je sve vreme govorio na ruskom jeziku, rekao je da je vojno-tehnička saradnja na najvišem nivou i zahvalio se za “lepe poklone” Srbiji.

“Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim oblastima”, dodao je.

Putin je rekao i da se u decembru očekuje poseta srpske premijerke Ane Brnabić Rusiji. 

1 KOMENTAR

  1. Видиш, није те поставио да седнеш на хоклицу, као Трамп, већ ти је дао исту као ону на којој он седи. Научи то за следећи пут.

Comments are closed.