Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su liberalne vrednosti „prevaziđene“, prenosi BBC.

Putin je na Samitu G20 rekao da je ideologija koja je decenijama održavala zapadne demokratije „nadživela svoju svrhu“. On je u velikom intervjuu za Financial Times pohvalio porast populizma u Evropi i Americi, rekavši da ideje poput multikulturalizma „više nisu održive“.

„Liberali ne mogu jednostavno da diktiraju bilo šta bilo kome“, rekao je Putin. On je dodao da je liberalizam u sukobu s „interesima ogromne većine stanovništva“, a onda je pomenuo nemačku kancelarku Angelu Merkel, kritikujući je što je dopustila da se veliki broj izbegica naseli u Nemačkoj.

„Liberalna ideja pretpostavlja da se ništa ne treba činiti. Migranti mogu nekažnjeno da ubijaju, pljačkaju i siluju jer njihova prava kao migranata treba štititi. Koja bi to bila prava? Svaki zločin mora imati svoju kaznu“, rekao je Putin u razgovoru. On je dodao da Rusija nema problema sa „LGBT osobama… ali neke stvari nam se čine preteranima“.

„Liberalna ideja postala je zastarela. Došla je u sukob s interesom velike većine stanovništva“, rekao je.

„Oni sada tvrde da deca mogu da imaju pet ili šest rodnih uloga“.

Neka svi budu srećni, nemamo problem s tim, dodao je, ali je dodao da to ne sme da „zaseni kulturu, tradiciju i tradicionalne porodične vrednosit miliona ljudi koji čine glavnu populaciju“.

Pohvalio je i predsednika SAD kao „talentovanu osobu“, koja zna kako da se ponaša prema biračima. On je rekao i da je američki unilateralizam delimično kriv za trgovinski rat Amerke i Kine, i za napetost sa Iranom.

Tusk, koji se nalazi u Japanu zbog samita G20, rekao je novinarima da mu je nesanica zbog vremenske razlike omogućila da pročita ceo intervju ruskog predsednika.

„Moram reći da se uopšte ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovde snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju. Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene, da je pravna država prevaziđena i da su ljudska prava prevaziđena“, izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da je za Evropljane „reč o suštinskim i trajnim vrednostima“ i dodao da su „autoritarizam, kult ličnosti i zakon oligarha prevaziđeni, iako ponekad mogu delovati efikasno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.